web analytics

C'est déjà l'été

Reacties zijn gesloten

“Eigenzinnig langspeelfilmdebuut Martijn Maria Smits”

Regisseur Martijn Maria Smits won vorig jaar een Gouden Kalf voor zijn televisiedrama Anvers, een rauw-realistische film over een gebroken gezin in hartje Antwerpen. Zijn langspeelfilmdebuut C’est déjà l’été, gesitueerd in een troosteloos Wallonië, borduurt voort op deze thematiek.

Mistroostig
In het mistroostige C’est déjà l’été van regisseur Martijn Maria Smits groeit de veertienjarige Benjamin op in een verscheurd gezin – vader is werkloos, moeder is gevlucht en zijn achttienjarige zus heeft een baby van een gedetineerde – en verliest hierin steeds meer het contact met zijn omgeving. Door middel van een stijlbewuste regie trekt Smits de kijker vervolgens mee in de sleur van het dagelijkse leven.

Uitzichtloos
Geïnspireerd door de neo-realistische stijl van onder meer de broertjes Dardenne (Le Fils, L’Enfant) volgt Smits zijn personages dicht op de huid en wordt er veel gesuggereerd. De troosteloze karakters worden treffend omgeven door de industriële omgeving van het Waalse Seraing, dat met zijn grauwe uitstraling de uitzichtloosheid van de gezinssituatie benadrukt. Het maakt C’est déjà l’été tot een uitermate mistroostig geheel, waarin de regisseur zo nu en dan de balans iets te ver naar de deprimerende kant doet laat doorslaan. Hier en daar een meer luchtige scène had de film goed gedaan en de kijker bovendien van de nodige ademruimte voorzien.

Waardering: ***

C’est déjà l’été (2010)
Regie: Martijn Maria Smits
Scenario: Bastiaan Kroeger, Martijn Maria Smits
Producent: Annemiek van Gorp, René Goossens
Camera: Benito Strangio
Montage: Axel Skovdal Roelofs
Met: Patrick Descamps, Benjamin Willem, Julie Anson, e.v.a.
Taal: Frans
Speelduur: 84 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 2 september 2010

Deze tekst verscheen eerder in oorspronkelijke vorm in de VPRO Gids / Cinema.nl.