web analytics

De Scheepsjongens van Bontekoe

Reacties zijn gesloten

“Spektakel, spanning en ontroering”

 

Met de verfilming van Scheepsjongens van Bontekoe, naar het beroemde boek van Johan Fabricus, die zijn verhaal baseerde op het oorspronkelijke scheepsjournaal van Willem Ysbrantsz uit de 17e eeuw, ziet regisseur Steven de Jong (regisseur van de twee Kameleon films), zijn grote droom werkelijkheid worden.

 

 

 

Visueel epos
Het verhaal volgt de avonturen van Hajo (Pim Wessels), de held van het verhaal, aan boord van het VOC-schip van schipper Bontekoe. Samen met zijn maatjes Rolf (Martijn Hendrickx) en Padde (Billy Zomerdijk) beleven zij, onder erbarmelijke omstandigheden, een lange reis richting Indonesië. Wanneer het schip voor de kust van Java vergaat komen zij, samen met enkele overgebleven bemanningsleden, na lang ronddobberen in Java aan wal. Daar krijgen zij problemen met de inheemse bevolking, maar worden Hajo, Rolf, en Padde geholpen door een inheemse schone Dolimah (Reena Giasi).

 

De productietijd omvatte jaren van voorbereiding en de opnames vonden, naast Nederland, plaats in Australië en Litouwen. Ook op visueel gebied werd hulp ingeroepen van specialisten op het gebied van speciale effecten en die van 3D animatie. Voorts werd in Nederland de Bataviawerf in Lelystad omgetoverd tot een complete filmset. Dit alles betaalt zich uit in een visueel epos waardig aan die van een professionele Hollywood productie. Hiermee toont Steven de Jong respect ten aanzien van dit beroemde verhaal wat geen minderwaardige behandeling zou hebben verdiend. De film is dan ook overduidelijk met veel liefde en met het oog voor detail gemaakt. Het decor, waarbij VOC-schip De Duyfken in Port Douglas en VOC-schip de Batavia in Lelystad voor poseerden, is extra onder handen genomen. Zo is het dek van beide schepen vies en valt het water van de opgerolde zeilen naar beneden wanneer de zeilen losgehangen worden; klaar voor vertrek.

 

 

Jong en oud
De film begint voortvarend met een spectaculaire opening die de toeschouwer direct meesleurt in het tijdperk van de VOC. Een schip in nood, in gevecht met haar grootste liefde en vijand: de zee. De scène biedt de opening voor de introductie van de 15 jarige protagonist Pim Wessels die de rol van Hajo, de held van het verhaal, subliem weet te vertolken. Ook de zestienjarige Martijn Hendrickx en de vijftienjarige Billy Zomerdijk verdienen positief onthaal en weten hun karakterrollen overtuigend neer te zetten. Thomas Acda, Chris Zegers, Cees Geel (Simon) en Peter Tuinman (Nynke) spelen hun karakterrollen eveneens met verve.

 

Het verhaal omvat spektakel, spanning en ontroering en de film doet daar niet voor onder en hoeft zich geenzins te schamen voor een groot opgezette Hollywoodfilm. Een film voor jong en oud ook al boet het verhaal, voor laatst genoemde, op het einde ietwat aan kracht in maar verveelt voor beide doelgroepen geen moment.

 

Waardering:
****

 

De Scheepsjongens van Bontekoe (2007)

 

Regie: Steven de Jong
Scenario: Mischa Alexander, Steven de Jong
Producent: Sjef Scholte, Jos van der Linden
Camera: Maarten van Keller
Muziek: Ronald Schilperoort
Montage: Sandor Soeteman
Met: Pim Wessels, Martijn Hendrickx, Billy Zomerdijk, Cees Geel, Peter Tuinman, Thomas Acda, Reena Gias, e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 135 minuten / Kleur
Distributie: RCV Entertainment
Te zien vanaf: 22 november 2007