web analytics

Duska

Reacties zijn gesloten

Het 27e Nederlands Film Festival wordt geopend met de film Duska; de nieuwste productie van van regisseur Jos Stelling. Acht jaar ‘in the making’ en met in de hoofdrollen Gene Bervoets, Sergei Makovetski (Duska) en Sylvia Hoeks. De film is de komende acht dagen nog verscheidene malen op het festival te bewonderen.

 

 

Beeldend
Net als in De Wisselwachter en in De Illusionist vallen de protagonisten op door hun spel; archetypes die funderen op de veel voorkomende lange stiltes die in deze komedie voorkomen. Er “hoeft” dan ook niet veel verteld te worden, het plot spreekt voor zichzelf. De film opent met de geboorte van ‘Duska’ in een oude bus ergens in de Oekraïne; eveneens het land waar de tweede protagonist, Bob (Gene Bervoets), in contact komt met Duska.

 

Bob betreft de ietwat doelloze filmrecensent die voor diverse Nederlandse dagbladen filmfestivals en bioscopen afstruint. Wanneer Bob op een goed moment terecht komt op de after party van een Oekraïens filmfestival ontmoet hij Duska die hij nietsvermoedend en goedbedoeld bombardeert tot ‘close friend’. Als Duska voorts dit vriendschappelijke gebaar iets te serieus opvat en pardoes op een goede regenavond voor de deur van, de inmiddels ouder geworden, Bob verschijnt weet Bob zich geen raad en biedt Duska een tijdelijk verblijfplaats aan. Dan begint het verhaal pas echt.

 

Timide
De levenslustige Bob heeft inmiddels plaats gemaakt voor een timide ietwat gefrustreerde man op leeftijd die vervuld van weemoed daags probeert het ongrijpbare en zeer jeugdige kassameisje van de lokale bioscoop te versieren. Bij gebrek aan een andere invulling in zijn bestaan ‘gedoogd’ hij Duska. Het leven van deze filmrecensent lijkt al reeds bepaald totdat het verhaal een keerpunt optekent.

 

Het verhaal loopt van incident tot incident. De hilarisch en even aandoenlijke Duska vormt de werkelijke ‘doorn’ in Bob zijn leven. wanneer het leven van Bob een andere, positieve, wending krijgt. Duska steekt daar onbedoeld en spreekwoordelijk telkens een stokje voor, een positieve ontwikkeling in het bestaan van de filmrecensent lijkt niet mogelijk met Duska in zijn nabije omgeving.

 

Een scenario met een komische inslag dat veel kan opleveren. Zeker wanneer we spreken over een ervaren casting die onder andere bestaat uit, de in Rusland bejubelde, Sergei Makovetski en Gene Bervoets (De Grot, Spoorloos, De vliegende Hollander).

 

 

Bananenschil
Toch wil Duska als geheel niet bekoren. De scènes volgen in staccato vaart elkander op zonder daadwerkelijk een betekenisvolle voetnoot achter te laten. De verschillende archetypes worden op een tamelijk clichématige wijze ingevuld. Gedurende verschillende scènes in de film worden de grappen te opzichtig in beeld gebracht. Alsof deze komisch bedoelde speelfilm zou gaan over een orkest waarbij de hele film fundeert op die éne grap wanneer de enige aanwezige triangel zich te laat mengt in het arrangement, waardoor de rest van de orkestleden de kluts kwijtraken. Wanneer de dirigent voorts uitglijdt over een bananenschil is de rampspoed compleet. Een flauw aangekaarte metafoor, maar zo treffend voor het niveau dat Duska voorschotelt.

 

Waardering:
** half

 


 Duska (2007)
 Regie:
Jos Stelling
 Scenario: Hans Heesen, Jos Stelling
 Producent: Hans de Weers, Reinout Oerlemans, Hans de Wolf
 Camera: Goert Giltay
 Muziek: Bart van de Lisdonk
 Montage: Bert Rijkelijkhuizen
 Met: Gene Bervoets, Sylvia Hoeks, Sergei Makovetski, e.v.a.
 Taal: Nederlands, Russisch
 Duur van de film: 112 minuten / Kleur
 Distributie: Benelux Film Distribution
 Te zien vanaf: 4 oktober 2007