web analytics

First Mission

Reacties zijn gesloten

“Aangrijpend drama, vertroebeld beeld”

In de eerste minuten van First Mission krijgt de kersverse verpleegster Marina een miskraam. Na een sprong van twee jaar zien we haar terug in een klein dorpje in Zuid-Amerika. Ze probeert nu samen met een team van de International Frontline Doctors de lokale bevolking te ondersteunen.

Sluimerend drama
Wat er precies is gebeurd in deze twee jaar wordt lange tijd niet uitgesproken, maar duidelijk is wel dat Marina haar trauma (nog) niet te boven is gekomen. Als een vrouw trots vertelt dat ze twee kinderen heeft, spreekt haar gekwelde glimlach boekdelen. Ze ziet haar werk vooral als uitvlucht; ver weg van haar oude bestaan in Nederland.

De film draait dan ook om Marina en haar strijd met zichzelf en haar werk. Ze ontmoet al snel een lokaal jongetje dat ze maar al te graag onder haar vleugels wil nemen. Maar kan ze die verantwoording wel aan? Naast haar eigen trauma wordt ze ook nog in haar werk gehinderd door corruptie en guerrilla’s die continu op de loer liggen. Het wordt de artsen niet makkelijk gemaakt. Twee stappen omhoog is er één omlaag.

Het is een mooie rol voor Anniek Pheifer, die goed in haar element is en de film draagt. De wat kleurloze bijdragen van Tygo Gernandt en Mark Rietman worden gelukkig ver genoeg naar de achtergrond geschoven.

Drijfveer
Met het goed gemaakte First Mission geeft de maatschappelijk geëngageerde regisseur Boris Paval Conen (Temmink: The Ultimate Fight) een indruk van de tomeloze inzet van hulpverleners die hun leven op het spel durven te zetten om een klein verschil te maken. De concentratie op Marina levert hierbinnen mooi drama op, maar vertroebelt wel het inzicht in het vak zelf. Wat motiveert deze mensen nu echt om zo ver te gaan?

Ze zullen zeker niet allemaal zo zijn als Marina. Zij bijt zich vast in haar werk, omdat ze de realiteit niet onder ogen wil komen. Ze neemt risico’s, omdat ze niets meer te verliezen heeft. Aangrijpend is het zeer zeker en haar werk wordt er niet minder lovenswaardig op, maar een scherper beeld van wat deze artsen precies drijft had waarschijnlijk een nog interessantere film opgeleverd.

Waardering: *** half

First Mission (2010)
Regie:
Boris Paval Conen
Scenario: Barbara Jurgens
Producent: Frans van Gestel, Anton Smit
Camera: Danny Elsen
Muziek: Han Otten
Montage: J.P. Luijsterburg
Met: Anniek Pheifer, Tygo Gernandt, Mark Rietman, Leonardo Ramírez, e.v.a.
Taal: Nederlands, Spaans
Duur van de film: 120 minuten
Te zien vanaf: 25 maart 2010

6 gedachten over “First Mission

  1. Zou hier een hond heen gaan? Geloof er niks van … 4000 bezoekers in totaal zeg ik.

  2. Was gisteren op de premiere en was aangenaam verrast. Maar denk inderdaad niet, maar hoop het wel, dat de film het goed gaat doen. Recensies zijn ook overwegend vernietigend…

    Ik geef het een 7 / 10.

  3. Ik heb geen vernietigende recensies gezien hoor….

    Zucht. Waarom casten filmmakers Tygo Gernandt nog steeds?

Reacties zijn gesloten.