web analytics

Hoe Overleef ik … mezelf?

Reacties zijn gesloten

“Goed spel en satire in een komische feelgood-movie”

 

Hoe overleef ik de verhuizing naar een nieuwe stad? Hoe overleef ik zonder mijn vaste vrienden? Hoe overleef ik mijn stiefvader? Hoe overleef ik mijn eerste jeugdpuistje? Hoe overleef ik mijn eerste zoen? En hoe overleef ik mijn ouders? Kortom: hoe overleef ik mezelf? Al deze ‘pubervragen’ (en nog veel meer!) worden in de nieuwe film van regisseuse Nicole van Kilsdonk op een komische, vrijblijvende en doeltreffende wijze beantwoord.

 

 

 

Puber
Gebaseerd op de boeken ‘Hoe overleef ik mezelf?’ en ‘Hoe overleef ik mijn eerste zoen?’ van schrijfster Francine Oomen, schreef Tamara Bos (Het Paard van Sinterklaas, Minoes) het scenario voor een komische feelgood-movie met af en toe een scherp randje. Hoofdpersonage is de dertienjarige Rosa van Dijk, die van Brabant naar Groningen verhuist (“Kom je uit Limboland?”) en daar intrekt bij haar stiefvader. In Groningen krijgt Rosa niet alleen te maken met problemen waar elke puber mee kampt – de eerste jeugdpuistjes, een slecht zelfbeeld en verliefdheid -, maar ook met pesterijen op school, een strenge stiefvader en de politie.

 

Satire
Normaliter zorgen filmsequenties waarin de jeugd iets wordt verteld of getoond over educatieve onderwerpen voor een wat nare bijsmaak; in plaats van een subtiele aanpak, worden thema’s als liefde, gewicht en zelfbeeld verpakt alsof we kijken naar een voorlichtingsfilm of zwaar dramatisch verhaal. In Hoe Overleef ik … Mezelf? zorgen deze sequenties juist voor gevarieerde en inventieve onderbrekingen en zijn ze – in tegenstelling tot scènes die een aanpak hebben zoals hierboven beschreven – bijzonder doeltreffend.

 

Dit is vooral te danken aan de satirische aanpak van zowel scenarist als regisseuse. Het gevaar van een duwende moraal wordt hierdoor subtiel aan de kant geschoven en vervangen door een vrijblijvende en komische weergave van problemen met betrekking tot zelfbeeld, liefde, voeding en tongzoenen. Net als de pubers in het echte leven, weet ook Rosa zich af en toe geen raad met bepaalde gevoelens of uiterlijke oneffenheden. Mailtjes van haar Brabantse vriendin Esther brengen op die momenten uitkomst. De tips die Esther geeft, worden in Rosa’s hoofd vervolgens in beelden omgezet. In leuk geanimeerde sequenties – met uitvergroot acteerwerk, komische teksten en vlotte en kleurrijke computereffecten – wordt zo de draak gestoken met bekende talkshows, Tell-sell reclames en houterige voorlichtings-filmpjes.

 

 

Feelgood
Opvallend aan Hoe Overleef ik … Mezelf? is het gemak waarmee de twee jeugdige debutanten Jolijn van de Wiel (Rosa) en Jade Olieberg (Esther) hun personage vormgeven. Waar Van de Wiel op haar best is in het bijzijn van ervaren acteurs als Dragan Bakema en Stefan de Walle, maakt Olieberg indruk in de satirische tussensequenties. Na een wat moeizaam begin, komt het tweetal steeds beter op dreef en bewegen ze zich spontaan en naturel door de sfeervolle, kleurrijke decors.

 

Dit moeizame begin is het gevolg van een iets te langgerekte toonzetting van het geheel. Het eerste half uur van de film bestaat veelal uit (relatief) stille scènes, waarin Rosa zich passief opstelt omdat ze zich niet thuis voelt in haar nieuwe omgeving. We zien haar verlaten door het landschap fietsen, eenzaam op school zitten of voor de spiegel staan. Hierdoor is het als kijker lastig om met haar mee te gaan. Pas wanneer ze in aanraking komt met haar tekenleraar en bezoek krijgt van haar alter-ego(‘s), komt er meer vaart in de film en stevent deze met volle snelheid af op een treffend feelgood einde.

 

Waardering:
*** half

 

 

Hoe Overleef ik … Mezelf?  (2008)
Regie:
Nicole van Kilsdonk
Scenario: Tamara Bos, naar de boeken van Francine Oomen
Producent: Burny Bos, Michiel de Rooij en Sabine Veenendaal
Camera: Danny Elsen
Muziek: REC Sound
Montage: Wouter Jansen
Met: Jolijn van der Wiel, Janni Goslinga, Stefan de Walle, Mees Peijnenburg, Jadie Olieberg, Dragan Bagema e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 100 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 25 juni 2008