web analytics

Iep!

Reacties zijn gesloten

“Vermakelijk absurdistisch sprookje”

De versie van Iep! die we nu in de bioscoop te zien krijgen is niet wat Rita Horst voor ogen had. Machteloos keek ze toe hoe een kwartier uit haar film werd geknipt. Het zorgde voor de nodige ophef toen ze zichzelf van de aftiteling haalde. Eigenlijk was dat nergens voor nodig. Iep! is een amusante film voor jong en oud geworden.

Vogelmeisje
Vogelspotter Warre (Huub Stapel) vindt in de openingsscène een vreemd wezentje. Hij neemt het piepkleine meisje, dat vleugels heeft in plaats van armen, mee naar huis om te verzorgen. Vogeltje moet ze heten, maar dat kan ze zelf niet uitspreken. Dan maar Viegeltje.  Als ze wegvliegt naar het Zuiden, zetten Warre en zijn vrouw Tine (Joke Tjalsma) een zoektocht in.

Net als Kikkerdril concentreert Iep! zich sterk op de versimpelde kinderbeleving. Als Tine naar Warres dag vraagt heeft hij alleen te melden dat hij een snip en een houtduif heeft gezien. In hun zoektocht naar Viegeltje komt het stel in een grote mensen-wereld waar reisbureaus in zeecontainers zitten en een ontbijt in een hotel 79 euro kost. Lekker absurde situaties, die als vanzelfsprekend worden gebracht. Iep! doet vaak denken aan een verhaal van Roald Dahl.

Locaties
Nergens in de film valt te ontdekken waar het is opgenomen. Locaties verschillen van uitgestrekte landschappen en bossen tot dorpjes en drukke steden. Een fantasiewereld die goed bij het lichtelijk bizarre verhaal past. Het huis van Warre en Tine, dat midden in een open landschap staat, had recht uit een sprookje kunnen komen.

Als er ooit een director’s cut uit zou komen, zullen we weten wat Horst precies had gewild. Wellicht werden de verschillende personages wat meer uitgediept, maar in feite is dat niet nodig. Hun motivaties zijn duidelijk, en dat ze vaak nogal onnozel uit de hoek komen is alleen maar een pré. Iep! is een warm sprookje voor zowel jong als oud.

Waardering: *** half

Iep! (2010)
Regie:
Ellen Smit
Scenario: Mieke de Jong
Producent: Joost de Vries en Leontine Petit
Camera: Theo Bierkens
Montage: Ot Louw
Met: Huub Stapel, Joke Tjalsma, Kenadie Jourdin, Stefan de Walle, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 80 minuten / kleur
Te zien vanaf: 18 februari 2010

3 gedachten over “Iep!

  1. Er komt geen directors cut, dat heeft iemand van lemming film of independent (weet niet meer precies) laatst gezegd in een opinieblad. Reden was dat dat stuk van de film nooit is afgemaakt of iets dergelijks. Zonde!

  2. Wat een ontzettend fijne film zeg! Ik ben nu wel erg benieuwd naar de versie die Rita Horst eigenlijk had willen maken. Als dat nog beter zou zijn dan dit…

  3. Onder het kopje “locaties” staat dat nergens in de film is op te maken waar defilm opgenomen zou kunnen zijn. Er is echter één aanwijzing waaruit opgemaakt kan worden waar de film opgenomen zou kunnen zijn.
    Er is nl. een scène die zich afspeelt op het treinstation en daar staat een trein met het logo van de Zwitserse nationale spoowegmaatschappij SBB klaar voor vertrek.
    Wat de film zelf betreft: prachtig!

Reacties zijn gesloten.