web analytics

IFFR 2010 – My Queen Karo

Reacties zijn gesloten

“Karo maakt er het beste van”

“En nu: Naar het land waar alles kan.” Raven ziet het wel zitten in Nederland. Vrouw en dochter moeten mee. My Queen Karo geeft een overtuigend beeld van Nederland in de jaren ’70, waar een kleine groep mensen vrijgevochten kon zijn ten koste van anderen.

Karo is een meisje van tien dat met haar ouders verhuist om in een kraakpand in Amsterdam te wonen. Vader Raven pleit net als de andere hippies in het huis voor een herverdeling van het bezit, en dat betekent onder andere dat vrouwlief in het vervolg haar man maar moet delen. Karo zit tussen de twee fronten en probeert zelfstandig te zijn. 

Egeltje
Het egeltje dat ze als huisdier bewaart vriest ze in, om hem te ontdooien als alles weer beter gaat. Het is een wat extreme metafoor, maar het illustreert precies de gedachte van de film. Karo begrijpt dat ze in een verkeerde situatie zit, maar kan zichzelf daar niet uitredden. Ze heeft een kinderlijk idee over verantwoording waar ze in blijft hangen, want van haar ruziënde ouders hoeft ze niet te veel te verwachten. De jonge Anna Franziska Jäger is uitstekend op haar plaats als het onzekere, maar moedige en volhardende meisje. 

Regisseuse Dorothée van den Berge weet een mooie sfeerimpressie van de jaren ’70 in Amsterdam te schetsen, maar laat dat slechts op de achtergrond. My Queen Karo gaat over opgesloten zitten in een kapot gezin en overtuigt daarin volledig.  

Ingetogen
De Helaasheid der Dingen (2009) had een soortgelijk thema en was vooral een originele film door op geraffineerde wijze komische buitensporigheden af te wisselen met ontroerend drama. My Queen Karo is rechtlijniger en ingetogener, waardoor het geheel wint qua geloofwaardigheid, maar toch minder beklijft. 

Waardering: *** half 

My Queen Karo (2010)
Regie en scenario: Dorothée van den Berge
Producent: Bert Hamelinck, Kato Maes, Arielle Sleutel en Frank van Passel
Camera: Jan Vancaille
Montage: Marie-Hélène Dozo
Met: Déborah François, Anna Franziska Jäger, Matthias Schoenaerts, Rifka Lodeizen, Hadewych Minis, e.v.a.
Taal: Nederlands, Frans
Speelduur: 101 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 11 februari

Te zien op het IFFR30 en 31 januari en 2 februari