web analytics

Lang & Gelukkig

Reacties zijn gesloten

Pieter Kramer regisseerde in 1989 de razend populaire televisietypetjes Theo & Thea tot grote hoogten in de absurde en groteske speelfilm Theo & Thea en het Tenenkaasimperium. In het minstens zo absurde en komische Lang & Gelukkig doet hij hetzelfde met diverse bekende sprookjesfiguren, waaronder Assepoester, Roodkapje en de boze wolven.

Sprookje
Lang & Gelukkig begint met een hilarische webcam-conversatie tussen de Baron (Jack Wouterse) en Irma Zonderboezem (Arjan Ederveen). De twee hebben al meerdere malen contact met elkaar gehad via internet en willen met elkaar trouwen. Samen met haar twee dochters Paris (Alex Klaasen) en Hilton (Gijs Naber) vertrekt Irma dan ook naar het sprookjesbos, waar de Baron woont. Assepoester (Hannah van Lunteren) voelt de bui al hangen. Tegelijkertijd organiseert de Koningin (Sylvia Poorta) een bal voor haar zoon, prins Roderick (Hans Leendertse), die op het punt staat tot de meest trieste kroonprins van de wereld uitgeroepen te worden, en komt Roodkapje (Sylvia Poorta) in contact met een wolf (Alex Klaasen) die haar hartje sneller doet kloppen.

Hartverwarmend
Het is een bonte verzameling personages, die door Kramer allen van een absurd randje zijn voorzien. De speelstijl is theatraal, groots en tegen het kluchtige aan. Zonder dat het stoort overigens, want Lang & Gelukkig is in alles een over-the-top adaptatie van bekende sprookjes. Zo bestaat het sprookjesbos uit niet meer dan bordkartonnen bomen en struiken, spelen de acteurs meerdere rollen en barst men enkele malen spontaan in zingen uit. Het levert niet alleen een stortvloed aan grotendeels geslaagde grappen op, maar ook enkele ontroerende fragmenten en bovenal een vlot en hartverwarmend geheel, waarin met name Arjan Ederveen de show steelt in al zijn verschillende gedaantes.

Waardering: *** half

Lang & Gelukkig (2010)
Regie:
Pieter Kramer
Scenario:
Don Duyns
Producent:
Alain de Levita, Johan Nijenhuis
Camera:
Piotr Kukla
Montage:
Elja de Lange
Met:
Hannah van Lunteren, Arjan Ederveen, Jack Wouterse, Alex Klaasen, Gijs Naber, Sylvia Poorta, Hans Leendertse, e.v.a.
Taal:
Nederlands
Speelduur:
94 minuten / Kleur
Te zien vanaf:
14 oktober 2010

3 gedachten over “Lang & Gelukkig

  1. Ai, hele slappe opening … ben bang dat dit niets eens voorbij de 50.000 bezoekers gaat komen. Lijkt me wel de moeite waard overigens.

  2. Volgens mij wist ook niemand of die nu een film voor kinderen of voor volwassenen was.

Reacties zijn gesloten.