web analytics

Last Conversation

Reacties zijn gesloten

“Ter Steege ís Anna”

Een regulier gedraaide film is eigenlijk maar een gekunsteld knip- en plakwerk van talloze takes en scènes. Acteurs hebben tijdens het draaien vaak geen idee wat het eindresultaat zal zijn. Last Conversation is anders. Regisseur Noud Heerkens onderzoekt of het mogelijk is de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen door alléén materiaal uit één en dezelfde take te gebruiken. Voor die ene take zijn 25 camera’s gebruikt.


Eenzame postmoderne mens
Regisseur Noud Heerkens is al sinds het eind van de jaren zeventig actief als filmmaker van experimentele korte films en video-installaties. Daarin staat vaak de eenzaamheid van de postmoderne mens centraal. In Last Conversation draait het om Anna, een trotse carrièrevrouw die niet gewend is het onderspit te delven. Maar een paar dagen eerder is ze aan de dijk gezet door de getrouwde man met wie ze een geheime relatie had. Anna beseft tijdens het telefoongesprek in de auto dat ze emotioneel afhankelijk van hem is geworden, iets wat haar als succesvol advocate niet vaak overkomt. Ze verzet zich tegen de situatie door haar ex-minnaar zo lang mogelijk aan de lijn te houden.

Experiment
Behalve een verhaal over een gefrustreerde minnares is Last Conversation bovenal een filmisch experiment. Wanneer je vooraf weet dat je een film van 75 minuten uit één take gaat zien, met daarin slechts een bellende actrice in een auto, ga je op andere dingen letten dan wanneer je een regulier gedraaide film gaat bekijken. Wat is echt en wat is nep? Houdt ze het vol? Of zijn er momenten dat je ziet dat ze uit haar rol is?

Uitputtingsslag
Omdat het gedraaide zo dicht bij de werkelijkheid ligt, is de illusie des te fascinerender. Johanna ter Steege is Anna: ze rijdt zelf, ze belt zelf en je kunt haar echt niet op het luisteren naar een regieaanwijzing betrappen. Ter Steege’s zorgvuldig uitgewerkte emoties volgen een vloeiend verloop van afstandelijkheid via wanhoop naar hartstocht, waarin duidelijk voelbaar is, dat het niet haar keus was de relatie te beëindigen. Zonder deze oprechte passie zou Last Conversation niet meer zijn dan het resultaat van de Heerkens’ uitputtingsslag op zijn crew, maar dankzij Ter Steege’s uitvoering van de monoloog is zijn eerste lange film met recht een boeiend speelfilmdebuut te noemen.

Waardering: *** half

Last Conversation (2009)
Regie:
Noud Heerkens
Scenario: Noud Heerkens, Jacqueline Epskamp
Producent: Rob Vermeulen
Camera: Richard van Oosterhout
Muziek: Boris Debackere, Steven van Dijk
Montage: Merel Notten
Met: Johanna ter Steege, Ruurt de Maesschalk
Taal: Nederlands
Duur van de film: 75 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 10 september 2009

Reacties zijn gesloten.