web analytics

NTR Kort! 2010

Reacties zijn gesloten

NTR Kort!, tot vorig jaar NPS Kort!, is een initiatief om jonge filmmakers een kans te geven hun eerste stappen in de Nederlandse filmwereld te zetten. De reeks korte films biedt ieder jaar weer een gevarieerd aanbod, waarvan er vrijwel altijd wel een paar de moeite meer dan waard zijn. We zetten de films van dit jaar op een rijtje.

Bukowski ***
Een jongetje wandelt een hotel binnen en doet alsof hij de belangrijke schrijver Charles Bukowski is. Het personeel trapt er in en het jongetje wordt op zijn wenken bediend. Lichtelijk absurdistische film met guitige hoofdrolspeler.

Dominique **1/2
Na Tirza en de serie Bloedverwanten speelt Sylvia Hoeks voor de derde keer in korte tijd een meisje dat verschijnselen van anorexia vertoont. Dominique is diep ongelukkig als fotomodel, maar zet koste wat kost door. De donkere zijde van de modellenwereld is wel vaker belicht, deze korte film voegt niet veel toe.

Heen en weer Dag ***1/2
Mooi drama rond een jongen die moet toekijken hoe zijn moeder met haar nieuwe vriend vertrekt. Een korte scène waarin de motor van de auto niet wil starten vat het hele verhaal samen.

Kattenkwaad ***
Komedie over een man die katten steelt om het vindersloon op te kunnen strijken. Er wordt niet erg veel met het gegeven gedaan, maar de film is evengoed redelijk vermakelijk. Nederlandse inzending voor de Oscars.

De Maan is kapot ****
Een sprookjesachtig drama over het rouwproces van een vader en zijn zoontje. De getekende fantasiesequentie is een mooie visualisatie van de kindergeest. Sterke rol van Daan Schuurmans.

Mowgli en Fidel **1/2
Twee homoseksuelen staan op het punt een wereldreis te maken. Een is razend enthousiast, de ander heeft verlatingsangst. De spanningsboog is te summier om het geheel interessant te houden. Degelijk spel van Teun Kuilboer en Robert de Hoog.

The Palace **
De eerste uitgaansavond valt vies tegen voor Machteld en doet haar beseffen dat ze toch liever bij haar ouders is. De film moet de onvoorwaardelijke liefde van ouders voor hun kroost laten zien, maar schetst vooral een zeer onrealistisch beeld van de jongerencultuur. Machteld moet bespottelijk dure drankjes voor haar vriendin halen, die vrijwel direct met een jongen staat te zoenen, en het personeel van de discotheek is overdreven onbeschoft. Niet zo gek dat het arme kind naar huis wil.

Rosalinde **
Een jongen moet zijn vader helpen met de draaiorgel, maar gaat eigenlijk veel liever met zijn gabbervrienden naar een feest. De jaren ’90 aankleding is goed gedaan, maar het verhaal is – samen met de ontknoping – vergezocht.

Suiker ***
Beetje ordinair, maar toch wel geestig filmpje over een sukkelige man die zichzelf steeds verder in de nesten werkt als zijn knappe buurvrouw om een kopje suiker komt vragen.

La tristesse riche **1/2
Fotograaf Erwin Olaf laat adembenemende beelden zien in deze korte film, maar het geheel komt helaas vrij kitscherig over. Het feit dat dit een ode moet zijn aan het werk van Visconti helpt daar niet aan mee.

Vanaf Hier **1/2
Een vrouw speelt het moment dat haar vriend het uitmaakte in haar hoofd af. Fictie en werkelijkheid lopen vervolgens door elkaar in dit visueel fraaie, maar qua plot en duidelijkheid minder onderhoudende geheel.

5 gedachten over “NTR Kort! 2010

  1. Heb de filmpjes allemaal bekeken. Wat een bizar slechte beschrijvingen van Fabian Melchers. Ga je huiswerk doen !

  2. Ik heb ze ook allemaal gezien. Ben het niet overal eens met de mening, maar beschrijvingen kloppen volgens mij gewoon.

  3. Wederom is ntr kort! 2011 een selectie van (voornamelijk) amsterdamse productiebedrijven. De bekende vriendjes van het filmfonds en de commissie. Zo blijven we in Nederland geld stoppen in korte films die alleen op Nederlandse tv te zien zijn en internationaal niet interressant zijn. Het wordt tijd dat er een onderzoek komt en deze corruptie wordt aangepakt! Het ruikt naar bouwfraude!

Reacties zijn gesloten.