web analytics

One Night Stand 2009: Alex in Amsterdam

Reacties zijn gesloten

Aanstaande vrijdag 16 oktober wordt de tweede One Night Stand van de vierde lichting uitgezonden: Alex in Amsterdam. Stem af op dit sprookje op Nederland 2 om 22.50 uur (na Nova).

In Alex in Amsterdam volgen we Alex (Krisjan Schellingerhout) op zijn reis van Limburg naar Amsterdam. In de vlaaienwinkel van zijn ouders is geen werk meer, dus moet hij maar economie gaan studeren. Op weg naar zijn nieuwe kamer in de grote stad ontmoet hij de meest bijzondere figuren en de mysterieuze Lotte (Sallie Harmsen), een meisje waar zijn hart sneller van gaat kloppen, maar die wel steeds zijn spullen steelt.

Lot
De makers van deze One Night Stand zijn de recentelijk afgestudeerden Michiel ten Horn (regie) en Anne Barnhoorn (scenario). Zij wilden een sprookje vertellen, een verhaal dat boven het realisme uitstijgt. “Een surrealistische coming-of-age film dat flirt met zowel het genre van de roadmovie als met dat van de romantische komedie.” Met als allerbelangrijkste thema: het alles bepalende lot. Alles wat er met Alex in Amsterdam gebeurt, dient een hoger doel.

Sprookje?
Wanneer de kenmerken van het sprookjesgenre niet tot in de puntjes zijn uitgewerkt, bestaat het gevaar dat de vertelling clichématig en kinderachtig overkomt. Veel moderne elementen in Alex in Amsterdam belemmeren het zicht op de geschetste sprookjeswereld nogal. De poging wordt zeker wel onderbouwd met de keuze van de muziek, de beeldkleur en de kadrering, maar door het realistische spel en de herkenbaarheid van de stad Amsterdam, ontkom je niet aan de werkelijkheid.

Bijrollen
Het zijn vooral de acteurs die schitteren in de bijrollen, die deze film het grappige en romantische cachet geven. De symmetrie van Stephan en Frank Evenblij in de TukTuk, de goedaardigheid van de coffeeshop eigenaar Guus Dam en de kleurrijke personificatie van het lot: Felix Burleson.

Waardering: **

Te zien: vrijdag 16 oktober , 22.50 uur, Nederland 2.

Foto: Victor Arnolds

6 gedachten over “One Night Stand 2009: Alex in Amsterdam

  1. Klinkt leuk. Deze ga ik opschrijven en hopen dat ik niet vergeet dat ik dat in uberhaupt heb gedaan (en dus dat ik deze film graag wil zien..als men nog begrijpt wat ik bedoel).

  2. Vond dit zelf een van de beste uit de reeks. Schreef er eerder dit over:

    “Een bijzonder luchtige en komische afwisseling biedt Alex in Amsterdam, over een Limburgse jongen die economie wilt studeren in Amsterdam en zich tijdens zijn eerste bezoekje aan onze hoofdstag geen raad weet met de grootschaligheid ervan. Regisseur Michiel ten Horn toont een uitvergrote wereld vol karikaturen en absurde situaties, waardoor de film duidelijk voor een niet-realistische toon kiest en nergens uit de bocht vliegt.”

    Bij deze moedig ik dan maar iedereen aan te gaan kijken 😉

  3. Wauw! Wat een topfilm! Heb hem gezien en ik vond het echt een top film! Kan niet anders zeggen!

  4. Jammer genoeg toch gemist, en schijnbaar heb ik wat gemist te zien aan het feit dat er maar liefst 2 reacties na mij zijn gekomen (en dat die positief zijn).

  5. ‘Alex in Amsterdam’ is op een grappige manier geregiseerd maar wel vanuit het perspectief van een Provinciaal met oogkleppen op. Kortom: een vooroordelen bevestigende film, die mensen buiten de stad alleen maar meer zal afschrikken.

  6. Nou ja, de provincialen komen er ook niet echt denderend vanaf. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Het stereotype beeld van de domme limbo’s werd ook bevestigt. dat was denk ik ook de bedoeling van de makers, spelen met cliche’s.

Reacties zijn gesloten.