web analytics

One Night Stand 2009: Johnny Bingo

Reacties zijn gesloten

Aanstaande vrijdag 23 oktober is de wekelijkse bingo-avond ook thuis te beleven: om 22.50 uur  wordt op Nederland 2 Johnny Bingo uitgezonden. Kenneth Herdigein (Zeg ‘ns AAA) zegeviert als koning van de bingohal in Amsterdam-Noord.

De Surinaamse Johnny is behalve de vrolijke, flirtende man, ook een man met kopzorgen. Op het eerste gezicht is het niets dan de gezelligheid van de bingo waar hij voor leeft, maar ondertussen stuurt hij naïef al zijn verdiende geld naar Suriname om zijn droomhuis te bekostigen. Zijn moeder (Maud Loth), bij wie hij in woont, ziet het met lede ogen toe. Ondertussen sponsort ze haar zoon’s droom met haar gokverslaving door onophoudelijk al haar centen aan de bingo uit te geven.

Jackpot
De zelf in Nederland geboren maar van Surinaamse afkomst Hesdy Lonwijk heeft met zijn film Johnny Bingo willen vertellen dat er doorgaans meer schuil gaat onder de typische karakterisering van goedlachse en flirtgrage Surinaamse man. De setting is goedgekozen, de hier en daar afstandelijke cameravoering zorgt voor een observerende, maar niet stereotyperende weergave van de bingo-avonden in enorme hallen zoals hier in Amsterdam-Noord. Het saboteren van de jackpotavond is aannemelijk, sterker nog: voor Johnny zijn enige vluchtmogelijkheid, maar zijn keus om alles in te zetten op nieuwkomer Monique (Manoushka Zeegelaar Breeveld), is wellicht alleen vanuit een mannelijk standpunt te begrijpen.

Waardering: ***

Te zien: vrijdag 23 oktober, 22.50 uur, Nederland 2.