web analytics

Recensie: Finnemans (One Night Stand 2010)

Reacties zijn gesloten

Aanstaande vrijdag op Nederland 2 is de Gouden Kalf winnende One Night Stand Finnemans te zien. Een film van Thomas Korthals Altes over de zoektocht naar de seksuele identiteit van zowel de vader als de zoon.

Verwarring
Het zal je maar gebeuren, je vader in dameslingerie. Het overkomt de 15-jarige Finn, die met een strategisch geplaatste poster van een sexy model boven zijn bed zelf bezig is volwassen te worden.

De rol van Finn is Jelmer Ouwerkerk letterlijk op het lijf geschreven. Met zijn ielige verschijning en sprieterige haar tot in zijn ogen, observeert hij de wereld om zich heen. Het leukste meisje van school achter je aan en je vader in je moeders jurk, je ziet hem denken.

Acceptatie
Al komt dit gedrag van vader Roelof (Remko Vrijdag) voor Finn en moeder Myla (Susan Visser) nogal uit de lucht vallen, voor Roelof is er geen twijfel meer mogelijk. De film gaat dan ook niet over wel of niet, maar over hoe en wat.

Het blijft merkwaardig dat zowel Myla als Finn niet eerder iets aan Roelof hebben gemerkt, maar na dit als kijker geaccepteerd te hebben, is het erg vermakelijk om te zien hoe het gezin hun kleurrijke fort, met daarin hun geheim, bewaakt. Het oog wil ook wat, en krijgt dat zeker door de mooie art direction en de bijrollen van Abbey Hoes als Lizzie en Bart Klever als buurman.

Kalf
Finnemans werd op het Nederlands Film Festival 2010 bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama. De jury prees ondermeer de moedige manier waarop deze niet alledaagse thematiek op een lichtvoetige wijze is neergezet door de regisseur.

Waardering: ****

Te zien: vrijdag 22 oktober, Nederland 2, 23.10 uur.

Reacties zijn gesloten.