web analytics

One Night Stand: Hou Holland Schoon

Reacties zijn gesloten

“Aardig, maar oppervlakkig jeugddrama”

 

Hou Holland schoon had zomaar een aflevering kunnen zijn van de in de jaren tachtig succesvolle, lichtvoetige jeugdserie Mijn Idee van de NCRV, waarin Karst van der Meulen filmideeën van kinderen bewerkte tot korte films van maximaal een half uur. Net als de scenario’s voor die serie, handelt ook Hou Holland schoon over herkenbare problemen waar de jeugd van vandaag de dag mee kampt. De toon van de productie is echter een stuk zwaarder.

 

 

 

Racisme
Zoals de titel reeds doet vermoeden, toont de film hoe een deel van de hedendaagse Nederlandse jeugd van mening is dat de ‘zwarten’ en andere ‘buitenlanders’ niet in Nederland thuishoren. We volgen de blanke twaalfjarige Jesse, die al jaren beste vrienden is met de zwarte Harvey. De oudere broer van Jesse is leider van een groep Lonsdale-jongeren, die openlijk laat merken weinig op te hebben met buitenlanders. Langzaam raakt Jesse zó gefascineerd door zijn grote broer, dat zijn vriendschap met Harvey onder druk komt te staan.

 

In de openingsscène zien we Jesse en Harvey in een heftige achtervolging verwikkeld, waarbij het lijkt alsof de eerste de tweede in elkaar wilt slaan. Later blijkt dit echter onderdeel van een spel te zijn, dat de twee al jaren met elkaar spelen. Dit vlotte begin zet direct de toon en introduceert op intelligente wijze het hoofdthema van de film. Waar het in deze eerste minuten nog een spel betreft, daar wordt het echter langzaam de werkelijkheid.

 

Oppervlakkig
Hoewel Hou Holland schoon visueel en auditief een aantal indrukwekkende scènes bevat en er aardig wordt gespeeld door de jeugdige cast, laat het geheel weinig indruk achter. Dit is met name te wijten aan de stereotype portrettering van de problematiek, de jeugd en de media en het gebrek aan diepgang in de karakters. Zo blijft het gissen naar de reden waarom Jesse zich plots zo aangetrokken voelt tot zijn broer en diens Lonsdale-groep en is de omslag in zijn karakter nogal ongeloofwaardig. De achtendertig minuten durende prent weet echter de volle lengte te boeien, ondanks dat de afloop zich snel laat raden.

 

Hou Holland schoon is een aardige vingeroefening, maar kent een te oppervlakkig scenario om echt te overtuigen.

  

Waardering: ***

 

Te zien: vrijdag 12 december, 22.50 uur, Nederland 2.