web analytics

ONS 2009: Anvers

Reacties zijn gesloten

Aanstaande vrijdag 13 november op Nederland 2 het met een Gouden Kalf bekroonde Anvers van Martijn Maria Smeets. Een rauw-realistisch portret van een jong gezin dat aan de grond zit door de crisis in een zweterig Antwerpen. 

 

Rauw-realisme
De films die deel uit maken van de vierde lichting One Night Stands zijn van een opvallend hoge kwaliteit, onder andere te zien aan het feit dat alle nominaties in de categorie Beste Televisiedrama aan films uit dit format werden toegekend. De jury, die arthouse films hoog in het vaandel had staan, kende het Gouden Kalf toe aan Anvers, die met een schokschouderende cameravoering en grauwe setting bijna een documentaire stijl oproept. 

De keerzijde van dit artistieke randje is dat het vrijwel plotloze verhaal met het onbevredigende einde niet aan ieders verwachtingen voldoet. De personages mogen dan wel geloofwaardig en levensecht zijn, je wilt als kijker toch op zijn minst dat ze een beetje ontwikkeling doormaken. 

Maar de kredietcrisis is nog in volle gang, voor veel mensen is hun situatie nog steeds uitzichtloos. En dat is iets wat je de filmmaker wel moet nageven: met eenvoudige middelen en zijn gevoel voor detail weet hij in de huid van zijn personages te kruipen. Het tonen van het dagelijks leven van deze mensen kan gewoon nog niet met een happy end afgesloten worden, en wellicht is het zelfs hoopvol te noemen dat met dit open einde de moed nog niet verloren is. 

Waardering: *** 

Te zien: vrijdag 13 november, 22.50 uur, Nederland 2.