web analytics

ONS 2009: De Tangoman

Reacties zijn gesloten

De laatste One Night Stand in de reeks is meteen de meest surrealistische. Regisseur Remy van Heugten laat ons in De Tangoman zien hoe de wereld van Marianne (Eva Damen) verandert als ze onderdak verleent aan een man (Dieter Bach).

Surrealisme
Wanneer Marianne zelf op het punt staat van de brug te springen, ziet ze een man in een vlekkeloos wit pak op de kade klimmen. Deze prins laat zich verbaal niet inpalmen, maar gaat toch met haar mee naar huis, alwaar hij zwaar contrasteert met de duistere woning met poppen van Marianne. Dat haar schat een dubbele agenda heeft maakt haar niet uit, zolang ze hem maar niet met haar buurvrouw hoeft te delen.

Nikol Poppe schreef het scenario en bedacht de uniforme wereld waar kleur zeldzaam is en iedereen volgens een vast stramien moet leven. De stilistische sprong uit de werkelijkheid die Remy van Heugten voor ogen had wordt onder meer zichtbaar in de steriele kleurloze decors en de industrieel klinkende soundtrack. Samen met andere details, zoals regen en rozen, vormen zij een optelsom met als resultaat de onderhuidse spanning die continu in de film aanwezig is.

Niet alle verhaalelementen lijken op zijn plaats te vallen, maar De Tangoman is meer dan slechts een genre-experiment in de One Night Stand serie.

Waardering: ****

Te zien: vrijdag 18 december, 22.50 uur, Nederland 2.