web analytics

Recensie: Atlantic.

Reacties zijn gesloten

Atlantic. is een visueel fraaie reis van een jonge visser die van Marokko naar Europa zeilt. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar het wordt al snel duidelijk dat er een belangrijke motivatie is die de visser moed en kracht geeft.

Atlantic
Fettah is een jonge visser die in een dorpje woont aan de Atlantische kust. In de zomer komen veel Europese surfers naar het dorp om de golven van de Atlantische oceaan te bedwingen. Fettah trekt in de zomer op met de Europese surfers en in de winter oefent hij met het materiaal dat er wordt achterlaten. Tijdens een zomer neemt de Nederlandse surfer Jan zijn vriendin Alexandra mee. De komst van het Nederlandse meisje verandert het leven van Fettah en daardoor besluit hij uit het eenzame leven van het vissersdorpje weg te gaan.

Barre tocht
Hij besluit met zijn windsurfplank via de Atlantische Oceaan naar Europa te reizen. Een lange tocht waarbij hij te maken met uiteenlopende gemakken en ongemakken. Hij geniet van de gastvrijheid van onbekende mensen, ervaart een cultuurshock in Casablanca en krijgt fysieke en materiële tegenslagen. De reis wordt prachtig in beeld gebracht, van het slapen onder het zeil van zijn surfplank tot een rustige ontmoeting met een oudere visser met wie hij een maaltijd deelt. De mooiste shots zijn echter van Fettah op zijn surfplank met niets dan water om zich heen.

Breekbaarheid
Jan van Ewijk speelt zelf de toerist Jan, en zijn vriendin Alexandra wordt gespeeld door Thekla Reuten. Beide zetten een mooie rol neer, maar Fettah Lamara, de acteur met dezelfde voornaam als de hoofdrol die hij speelt, valt het meeste op. Lamara was van oorsprong geen acteur, maar restauranteigenaar en surfer, en een goede vriend van Van Ewijk. Lamara is uiteindelijke een goede keus geweest want hij laat de breekbaarheid, de twijfel en uiteindelijk de vastberadenheid knap zien door zijn spel klein te houden.

Motivatie
Flashbacks tonen de beweegredenen van Fettah om de reis te ondernemen. Het geeft een goed beeld van de motivatie van Fettah maar laat ook nog wat vragen over. De reis is erg interessant maar de achtergrondinformatie leidt soms af van de reis zelf, waardoor het bij vlagen onduidelijk wordt wat van Ewijk eigenlijk wil vertellen. De verschillende scènes voelen daardoor soms net iets te veel aan als los zand.

Maar de mix van verschillende culturen, bijzondere mensen en het leven in het vissersdorpje van Fettah maakt indruk. Met oogstrelende shots van Fettah op de Atlantische Oceaan en de sympathieke vertolking door Lamara valt er veel te genieten in Atlantic.

Waardering:  ****

Regie & scenario: Jan-Willem van Ewijk
Producent: Bero Beyer
Muziek: Piet Swerts
Met: Fettah Lamara, Thekla Reuten, Mohamed Majd, Jan-Willem van Ewijk
Taal: Arabisch, Frans & Nederlands
Speelduur: 94 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 23 april 2015