web analytics

Recensie: Black Butterflies

Reacties zijn gesloten

Een biopic over een kunstenaar kan mooi drama opleveren. Denk aan films over de tragische levens van Jim Morrison en Virginia Woolf. Ook van eigen bodem kwamen er een aantal, met Anton Corbijns Control als laatste hoogtepunt. Paula van der Oest, die een Oscarnominatie verdiende voor Zus & Zo, verfilmde het getroebleerde bestaan van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Haar bedoelingen zijn goed, maar helaas neigt Black Butterflies te vaak naar een smartlap.

Black Butterflies is een gedramatiseerde vertelling over het leven van Jonker, een dichteres die zich in de jaren ’60 afzette tegen het apartheidsregime, waarin haar vader een hoge positie had. Ze worstelt om op goede voet met hem te kunnen leven, maar is sterk tegen zijn gedachtes en dat laat ze merken in haar gedichten. Bovenop dat dilemma komt een liefdesdrama, want er vormt zich een moeizame relatie tussen haar en schrijver Jack Cope.

Visueel gezien is Black Butterflies een prima film. De decors en aankleding laten een overtuigend tijdsbeeld zien en het camerawerk, met name in de beelden van de Zuid-Afrikaanse natuur, is wonderschoon. Het probleem ligt in het feit dat het drama te dik wordt aangezet, waardoor het theatraal en larmoyant overkomt. Dialogen zijn vaak geforceerd poëtisch. Dat klinkt soms door in de beeldtaal, met muren en beslagen ramen die vol zijn geschreven met gedichten.

Met een paar scènes die wel werken, komen Carice van Houten en Rutger Hauer nog een aardig eind. Ze maken de gespannen relatie tussen vader en dochter op momenten meeslepend, maar ook daar schemeren de gebreken van het scenario door.

Een portret over een dichteres die steeds meer in zichzelf keert is een goede bodem voor een aangrijpend drama, getuige eerdere biopics, maar Black Blutterflies blijft maar amper overeind. Het personage Ingrid Jonker wordt gesmoord in pathetisch melodrama en komt zo geregeld meer over als een aandachtszieke alcoholist dan de betrokken poëet die ze was. Deze biopic had een subtielere aanpak verdiend.

Waardering: ** 1/2

Black Butterflies (2011)
Regie: Paula van der Oest
Scenario: Greg Latter
Camera: Giulio Biccari
Montage: Sander Vos
Muziek: Philip Miller
Met: Carice van Houten, Rutger Hauer, Liam Cunningham, Grant Swanby, e.v.a.
Taal: Engels / Kleur
Speelduur: 98 minuten
Te zien vanaf: 31 maart 2011