web analytics

Recensie: Bro’s Before Ho’s

Reacties zijn gesloten

BrosBeforeHos

Was alles in het leven maar zo simpel als de tweespalt die de mannen van New Kids zaaien. Je komt er niet meer van bij van het lachen of je vindt het smakeloze onzin. Meer kleuren zijn er niet. De sketches van het Brabantse gezelschap uit Maaskantje teren op grofheid, herhaling en herkenbaarheid en daar is nu eenmaal niet iedereen van gecharmeerd. Het heeft naast een zeer succesvolle televisieserie geleid tot twee speelfilms die eigenlijk meer van hetzelfde zijn, maar dan met een groter budget en een langere aandachtspanne. Maar kunnen de Brabo’s meer dan grof uit de hoek komen? Weten ze een New Kids hater als ondergetekende te paaien met nota bene een romcom?

Bromance

Ook al is de humor van Bro’s Before Ho’s al haast net zo puberaal als die van New Kids, er zit wel degelijk meer verhaal en zowaar karakterontwikkeling in. De bromance die centraal staat is haast letterlijk op te vatten. Max en zijn adoptiefbroer Jules hebben een flink jeugdtrauma opgelopen waarbij hun vader ze inpeperde nooit aan een relatie met een vrouw te beginnen. Het is voor de twee broers dan ook lang leve de lol. Hun doel is om zo veel mogelijk nutteloze dingen uit te halen en zo veel mogelijk vrouwen het bed in te krijgen. Meestal delft Max op dit laatste vlak het onderspit, want Jules krijgt alle mooie dames. Hun vaste routine waarbij ze tegenover meisjes in de kroeg veinzen dat Max’ vriendin het heeft uitgemaakt op zijn verjaardag werkt als een tierelier. Er ontstaat een probleem tussen de twee mannen als de losbandige Jules opeens een vaste relatie krijgt. Met de vrouw waar Max smoorverliefd op is.

Het leven van de twee broers is behoorlijk kansloos. Max werkt in de videotheek onder zijn huis waar hij elke middag na lang uitslapen ongewassen verschijnt. Jules is leidinggevende in een supermarkt, waar hij meer aandacht voor zijn vrouwelijke collega’s dan voor de klanten heeft. Het zooitje wordt gecompleteerd door huisgenoot René, die onvoorstelbaar onder de plak zit bij zijn verwaande en verwende vriendin. De omgangsvormen tussen de vrienden zijn behoorlijk triest. Elk (telefoon)gesprek begint met teksten als ‘”wazzup” en “yo, bitch”.

Ontwikkeling

Het beperkte en gekunstelde populaire taalgebruik van de vriendengroep gaat vlug vervelen, maar eigenlijk is het ook juist de bedoeling dat je een hekel krijgt aan deze op het eerste oog eendimensionale gasten. Zo vlak als de typetjes van New Kids blijft het echter niet. Mooie deerne Anna heeft een gunstige invloed op de jongens, ondanks de wig die ze onbedoeld tussen de broers drijft. Ze genereert hiermee de mogelijkheid tot enige ontwikkeling bij Max en Jules.

Er wordt wel bijzonder veel flauwekul bijgesleept, zoals de gehandicapte Jordy die rustig wordt van het kijken naar porno; iets dat een beetje lastig wordt in het tehuis waar hij woont. Ondanks veel onzinnigheden wordt de rode draad niet uit het oog verloren. Tim Haars is opvallend bescheiden in één van de twee hoofdrollen. Het aantrekken van cabaretier Daniël Arends (kijk zijn ontzettend leuke cabaretshows!) is zelfs een gouden greep. Collega Henry van Loon probeert het echter te hard en wil maar niet leuk worden. Bro’s Before Ho’s zal een potentieel publiek niet subiet in twee kampen verdelen. De humor is weliswaar plat, maar wel gevarieerder dan die van New Kids en wars van pretenties. Het is onderdeel van een beter geolied verhaal met vrij aardig uitgewerkte personages. Hulde bovendien voor het feit dat er niet schaamteloos met geestelijk gehandicapten aan de haal gegaan wordt, maar ze met respect en geslaagde humor in het verhaal gepast worden zonder dat er een sentimentele bende van gemaakt wordt.

Waardering: ***

Bro’s Before Ho’s (2013)
Regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil
Scenario: Steffen Haars en Flip van der Kuil
Producent: Reinout Oerlemans en Maarten Swart
Camera: Joris Kerbosch
Montage: Flip van der Kuil

Muziek: Sizzer Amsterdam
Met: Tim Haars, Daniël Arends, Henry van Loon, Sylvia Hoeks, Theo Maassen, Ton Kas, Huub Smit, Birgit Schuurman, e.v.a
Taal: Nederlands, Engels
Speelduur: 88 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 5 december 2013