web analytics

Recensie: Brownian Movement

Reacties zijn geslotenNanouk Leopold komt opnieuw met een drama waarin een relatie genadeloos op de proef wordt gesteld. Antwoorden liggen nooit voor de hand.
Brownian Movement is zware kost, maar kan nog lang nawerken.

Geheim
Hoofdpersonage Charlotte (Sandra Hüller) woont samen met Max (Dragan Bakema) en hun zoontje in Brussel, maar heeft er in het geheim een eigen appartement naast. Ze ontvangt patiënten uit het ziekenhuis om seks te hebben. Ze zal niet niet fysiek aangetrokken zijn tot de dikke of harige mannen die ze meeneemt; het is meer een mysterieuze interesse. Er verschijnt een klein glimlachje op haar gezicht, terwijl ze van binnen moet weten dat ze haar gezin kapot maakt. Het onvermijdelijke gebeurt: Max komt erachter. De twee gaan in therapie, maar of dat iets uithaalt is maar de vraag.

Brownian Movement wordt, net als Leopolds eerdere werk, overspoeld door extreem rustige shots en zwijgende stiltes. Het zorgt wederom voor een kille afstandelijkheid die de spanning binnen de relatie van de hoofdpersonages benadrukt. Effectief, dat zeker, maar toch moeten er ook vraagtekens bij worden gezet. De ongemakkelijke stiltes zijn soms zo lang, en dialogen worden zo geschuwd, dat je als kijker het idee krijgt dat het zwijgen de oorzaak is van alle problemen.

Vragen
Maar net als bij Leopolds eerdere films gaat het bij Brownian Movement meer om wat er niet aan de oppervlakte zichtbaar is. Want waarom zou Charlotte haar gelukkige relatie zo maar op het spel zetten? Een psychiater wijt haar gedrag aan een onderontwikkelde vorm van medelijden, maar dat is natuurlijk slechts een gevolg. Probeert ze misschien de boel expres te laten wankelen om spanning en afwisseling te krijgen? Was haar relatie juist al verpest voordat ze met haar experimenten begon? Of is ze simpelweg een geesteszieke nymfomaan? Het zijn vragen die door het hoofd blijven spoken, maar nooit beantwoord worden.

Charlotte dreigt langzaam een ondoorgrondelijke antiheld te worden die je niet beter wil leren kennen. Toch blijft de film prikkelen, en dat zal voornamelijk komen doordat Sandra Hüller zo sterk speelt. In minutenlange shots worden haar subtiele blikken en houdingen geobserveerd. Een boeiend, maar ook frustrerend schouwspel. Wat schuilt er achter deze vrouw? De kijker weet het niet, Max weet het niet. Misschien weet Charlotte het zelf niet eens.

De belangrijkste vraag in het weerbarstige Brownian Movement is in hoeverre liefde onvoorwaardelijk kan zijn. Hoe ver het kan worden opgerekt totdat het kapotknapt. De kijker blijft vertwijfeld achter. Antwoorden blijven uit, waardoor de vragen alleen maar harder doorgalmen.

Waardering: *** 1/2

Brownian Movement (2011)
Regie en scenario: Nanouk Leopold
Producent: Stienette Bosklopper
Camera: Frank van den Eeden
Montage: Katharina Wartena
Muziek: Harry de Wit
Met: Sandra Hüller, Dragan Bakema, e.a.
Taal: Engels, Frans / Kleur
Speelduur: 96 minuten
Te zien vanaf: 24 maart 2011