web analytics

Recensie: Dansen op de Vulkaan

Reacties zijn gesloten

Wanneer je als 16-jarige gediagnosticeerd wordt met een ernstige stofwisselingsziekte, wat doet dat dan met je leven? Het is niet een ziekte die meteen een bekend ziektebeeld geeft en zeker niet iedereen weet hoe het je leven beïnvloedt. Dansen op de Vulkaan probeert dat gat te vullen.

dansenopdevulkaan

De 16-jarige Maarten is een jongen die graag met zijn vrienden in het park hangt, muziek luistert of zijn grote passie beoefent: dansen. Hij krijgt de hoofdrol voor het stuk dat zijn dansgroep gaat opvoeren en hij mag de danspartner worden van het meisje dat hij leuk vindt. Het lijkt hem allemaal voor de wind te gaan, maar zijn slopende ziekte zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om al die leuke dingen te blijven doen.

Ziektebeelden
Films over zieke jongeren zijn niet nieuw. Alleen de afgelopen twee jaar waren er al Achtste-groepers Huilen Niet en Kankerlijers. In tegenstelling tot deze films weet Dansen op de Vulkaan niet de juiste snaar te raken en geeft de film ook niet een duidelijk ziektebeeld. Het idee dat het allemaal al een keer is gezien, maar nu in een ander jasje, voert de boventoon. Een originele insteek had de film interessanter kunnen maken.

Voorspelbaar
Alles is nu wel erg voorspelbaar: het is niet erg verwonderlijk dat het combineren van blowen en wodka drinken een aanslag is op je lijf, laat staan wanneer je daar ook nog eens een ziekte bij hebt. Bijna de hele film door is al te raden wat er gaat komen en daardoor zit er weinig spanning in de film.

Eigen script
De film is opgezet door Nils Verkooijen en Sjors Mans, geïnspireerd door iemand in hun omgeving met een stofwisselingsziekte. Zij schreven het oorspronkelijke script voor Dansen op de Vulkaan, produceerden de film en Verkooijen speelde de hoofdrol terwijl Mans de muziek verzorgde. Dat Verkooijen (Achtste-groepers Huilen Niet, Bobby en de Geestenjagers) prima een hoofdrol kan vertolken laat hij wederom zien. Ook met de muziek van Sjors Mans is niet veel mis. Een knappe prestatie van de twee jongens dat ze deze film op touw hebben kunnen zetten.

Desondanks overheerst het gevoel dat er meer in deze film had gezeten. Het is niet meer geworden dan een goedbedoelde film die wel de aandacht trekt voor een nare ziekte. Dansen op de vulkaan slaagt in zijn opzet maar niet meer dan dat.

Waardering: ** sterren

Regie: Adriënne Wurpel
Scenario: Nils Verkooijen en Sjors Mans i.s.m. Adriënne Wurpel
Producent: Nils Verkooijen en Sjors Mans
Muziek: Sjors Mans
Met: Nils Verkooijen, Marcel Musters, Mouna Goeman Borgesius & Baas van Prooijen
Taal: Nederlands
Speelduur: 83 minuten
Te zien vanaf: 30 oktober 2014