web analytics

Recensie: Daughters of Malakeh

Reacties zijn gesloten

Ze is al 45, maar nog steeds niet getrouwd. Het gebeurt niet vaak in Iran, maar Maryam is nooit de ware tegen gekomen en heeft haar leven kunnen leiden zoals ze zelf wilde. Alles wordt anders als ze eindelijk besluit toch het huwelijksbootje in te stappen.

Iraans gezin
Over het leven in Iran komen we doorgaans weinig te weten, maar Maryams gezin opent hun deuren. Haar broer, die al 15 jaar in Nederland woont, is co-regisseur en reisde voor de speciale bruiloft van zijn zus af naar Iran. Daughters of Malakeh geeft zo een open kijk in het leven van een modern Iraans gezin. Daarbij lijkt de aanwezigheid van een camera in hun huis de familie nauwelijks te storen. Ze praten vrijuit over het huwelijk en de lastige kwesties die daarbij komen kijken.

Problemen
De periode voorafgaand aan het feest is minder vrolijk dan dat Maryam zich had voorgesteld. Als onafhankelijke en vrijgevochten dame wil ze geen genoegen nemen met een conventioneel Iraans huwelijk, waarbij alleen de man recht heeft op een scheiding. Bovendien is haar deel van het huwelijksgeld een stuk minder dan ze had verwacht.

Hoe vrij kun je als vrouw eigenlijk zijn in Iran? Maryam heeft een leven op kunnen bouwen zonder de beperkingen die een huwelijk oplegt, maar moest intussen wel voor haar ouders zorgen. Nu ze zich daar van los kan maken, ontstaat er een nieuw probleem. Haar man blijkt zich niet zo gemakkelijk naar haar wensen te willen schikken.

Als ze jonger was geweest, zou het allemaal makkelijker zijn, legt Maryam uit. Dan ben je minder onafhankelijk, en heb je ook minder vrijheid nodig. Ondanks dat dit zo’n feestelijke periode in haar leven moet zijn, kun je op dat moment niets anders dan medelijden voelen.

Waardering: ***

Daughters of Malakeh (2011)
Regie en scenario: Jet Homoet en Sharog Heshmat Manesh
Producent: JB Macrander
Camera: Jet Homoet
Taal: Perzisch, Nederlands
Speelduur: 115 minuten
Te zien vanaf: 8 december 2011