web analytics

Recensie: Het Geheim

Reacties zijn gesloten


Alles is Liefde betekende in 2007 Joram Lürsens definitieve doorbraak. Met 1,3 miljoen bezoekers was het de best bezochte Nederlandse film van het afgelopen decennium. Inmiddels zijn we drie jaar verder en komt de regisseur wederom met een warme film voor de hele familie. 

Net zo’n warme familiefilm maakte Lürsen in 2004 met In Oranje, over een jongetje dat in het Nederlands elftal wil spelen. Ook in Het Geheim staat een ventje met een grote passie centraal. De achtjarige hoofdpersoon Ben (Thor Braun) wil dolgraag illusionist worden. Na een imponerende tovershow van Hans Smid (Daan Schuurmans met lange, blonde lokken) begint hij zelf ook een goochelact. Vader Koos (aanstekelijke rol van Theo Maassen), een tikkeltje onnozel en klunzig, doet mee.

De lenige Sylvie, het nieuwe klasgenootje van Ben, mag helpen als assistent. In een aandoenlijke scène zien we de twee repeteren, waarbij Ben zijn halflange haren, net als zijn voorbeeld Hans Smid, in de wind van de ventilator laat wapperen. Intussen is Koos druk bezig om het geheim achter de truc der trucs te ontdekken. De grote verdwijn-act moet het klapstuk van de avond worden. De truc werkt, maar misschien wel iets te goed. Sylvie kan niet meer worden teruggetoverd, ze is spoorloos. Ben en Koos zetten alles op alles om haar terug te vinden. Is er misschien sprake van echte magie?

Innemend
Vooral de eerste helft van Het Geheim is innemend. De voorbereidingen en de eerste optredens van het goocheltrio zijn klungelig, maar met goede moed en enthousiasme neergezet. Herkenbare scènes waarin onschuldige kinderen (vader Koos mag worden meegerekend) hun fantasieën en dromen nastreven. Ze komen goed tot hun recht door de twee jonge hoofdrolspelers, vooral de tienjarige Thor Braun. Hij zet een guitige en geloofwaardige Ben neer. 

Na alle onbezonnen onschuld komt de onthulling van het mysterie in eerste instantie een beetje als een koude douche. De draai aan het drama lijkt gezocht en niet goed uit de verf te komen, in tegenstelling tot de vroege wending bij In Oranje. Maar dan besef je weer hoe de kindergeest werkt, en hoe goed Lürsen die begrijpt. Voor de jeugd is Het Geheim een spannend avontuur over een verdwenen meisje, voor ouders is het een vertederende film over loszinnige kinderen.

Waardering: *** half 

Het Geheim (2010)
Regie: Joram Lürsen
Scenario: Frank Ketelaar en Joram Lürsen
Producent: Frans van Gestel
Camera: Mark van Aller
Montage: Peter Alderliesten
Met: Thor Braun, Theo Maassen, Java Siegertsz, Chantal Janzen, Daan Schuurmans, e.v.a.
Speelduur: 93 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 1 december 2010