web analytics

Recensie: Lang zal ze leven (ONS 2011)

Reacties zijn gesloten

Zware thema’s komen er genoeg voorbij in de jaarlijkse One Night Stand producties. Een lichtzinnige en verfrissende aanpak van zulk soort thematiek als in Lang zal ze leven echter zelden. 

Rolstoel
Marta wilde pilote worden. Na een ongeluk is ze vanaf haar middel verlamd. Voor haar verjaardag krijgt ze een elektrische rolstoel en een suffe bootreis. Ze wil op de boot een einde aan haar leven maken, alleen verpesten haar reisgenoten het telkens. Marta krijgt onder andere te maken met een spastische aanbidder, een terminaal zieke Jehova’s getuige en een verlamde kapster.

Indringend
Lang zal ze leven
 van regisseuse Mannin de Wildt valt vooral op door de ongecompliceerde sfeer. Marta zit door een ongeval in een rolstoel en wil een einde aan haar leven maken, maar daar is dan ook alles mee gezegd. In plaats van een loodzware benadering kiezen De Wildt en scenariste Nynke de Jong voor een droogkomische, zo nu en dan wrange benadering, waar de goede groep acteurs uitstekend mee om weet te gaan. Het resultaat is een ongecompliceerde, op een vreemde manier lekkere film, die smaakt naar meer.

Waardering: *** half

Te zien op: vrijdag 6 januari, 23.15 uur, Nederland 2.

Foto: Marco van Hall