web analytics

Recensie: Mijn Vader is een Detective – De Wet van 3

Reacties zijn gesloten

Mijn Vader is een Detective: De Wet van 3

De eerste film uit de Mijn Vader is een Detective-reeks wist twee jaar geleden ondanks haar leuke idee en uitgangspunt in commercieel opzicht helaas geen potten te breken. Het tweede deel heeft echter alles in zich om dat wel te gaan doen. Mijn Vader is een Detective – De Wet van 3 is een spannende en overtuigende jeugdfilm, die laat zien dat er nog flink wat rek zit in de reeks.

Kinderdetective
Regisseur Will Wissink en scenarist Zebi Damen hebben duidelijk ervaring gekregen met de kinderdetective. Af en toe is De Wet van 3 nog steeds stroef en ietwat onhandig in elkaar gezet, maar de avontuurlijke kinderfilm, met spanning, humor en mysteries, komt prima van de grond.

De premisse is onveranderd. Vader Max (Cees Geel) is een beetje een sullige detective, dus wanneer die een nieuwe opdracht krijgt, gaan zoon Sam en zijn vrienden Ortwin en Sterre ook zelf op onderzoek uit. Deze keer stuiten ze op een familie die zich diep in het bos met occulte zaken bezighoudt. Een van de Wicca-heksen, de moeder van de veertienjarige Mara, is spoorloos verdwenen. Heeft het vreemde heksengezin er iets mee te maken, of zijn er andere dingen aan de hand?

Geloofwaardiger
Dat dit deel beter werkt dan zijn voorganger, komt vooral doordat Wissink en Damen meer moeite hebben gedaan een geloofwaardig en pakkend verhaal te maken. In deel één strompelde Tygo Gernandt als een grommende soort mensaap door een grottenstelsel, geestelijk mishandeld door zijn familie. Dat leverde niet bepaald indringende cinema op. De Wet van 3 is realistischer dan zijn voorganger, ondanks de bovennatuurlijke elementen.

Dialogen lopen nog steeds niet altijd even lekker en de jonge acteurs behoren niet tot de beste van hun generatie, maar De Wet van 3 is degelijk vermaak. Vooral tegen het einde zullen jeugdige kijkers aan hun stoel worden genageld, wanneer een meisje in een brandende schuur wordt opgesloten. De snoeiharde soundtrack en stroboscoop-montage, die Wissink in het vorige deel niet altijd op de juiste momenten inzette, werkt goed op de zenuwen. Kort daarna is het tijd voor de Grote Ontknoping, die wel een beetje uit de lucht komt vallen. Cees Geel zorgt er dan voor dat die scène toch charmeert en ontroert.

Waardering: ***

Mijn Vader is een Detective: De Wet van 3 (2011)
Regie: Will Wissink
Scenario: Zebi Damen
Producent: Zebi Damen
Camera: Will Wissink
Montage: Will Wissink
Met: Cees Geel, Willeke van Ammelrooy, Tjeerd Melchers, Jasmin Pasteuning, Rick Mackenbach, Tara Hetharia, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 80 minuten
Te zien vanaf: 21 juli 2011

5 gedachten over “Recensie: Mijn Vader is een Detective – De Wet van 3

  1. De andere delen waren erg leuk. Deze keer spreekt het thema ook mij aan. En film voor de hele familie lijkt mij!

  2. Wat een leuke film! Niet alleen voor de kinderen maar ook zeker voor de (groot) ouders een spannende, leuke film!

Reacties zijn gesloten.