web analytics

Recensie: Nieuwe Tieten

Reacties zijn gesloten

Eerder dit jaar zorgde actrice en model Angelina Jolie, nadat ze haar borsten wegens een erfelijke sterk verhoogde kans op borstkanker preventief had laten verwijderen, voor een hernieuwde publieke discussie omtrent borstkanker. Documentairemaakster Sacha Polak doet met haar openhartige en indringende Nieuwe Tieten nog een extra duit in het zakje.

BRCA1-gen
Filmmaakster Sacha Polak (Hemel) is draagster van het erfelijke kanker-gen BRCA1 en heeft daarmee een sterk verhoogde kans op borstkanker en eierstokkanker. Haar moeder overleed op 29-jarige leeftijd aan kanker, toen Sacha nog geen één jaar was. Nu ook ook voor Sacha (1982) de dertig nadert, begint ze steeds meer te twijfelen over wat ze moet doen. Haar borsten preventief laten verwijderen? Of laat ze haar borsten dan misschien wel voor niets weghalen?

Indringend
In Nieuwe Tieten volgen we Sacha tijdens haar jarenlange voornamelijk innerlijke strijd en dialoog met haar omgeving. Omdat het een probleem is waar wereldwijd veel vrouwen mee kampen of mee te maken krijgen, besluit ze haar zoektocht naar haar antwoord, en daarmee een zoektocht naar de (on)mogelijkheden van een operatie, het gehele proces en de nasleep, op beeld vast te leggen. We zien Sacha in gesprek met haar vader, vriend en artsen. We zien haar als klein kind, we horen haar als kind voorlezen uit een brief die haar moeder haar naliet. Openhartig, indringend en confronterend.

Openhartig
Nieuwe Tieten is even persoonlijk als universeel, bijna ontwapenend openhartig – niet alleen van de kant van Sacha zelf, maar van alle gefilmde betrokkenen. Het knappe aan de documentaire is bovendien dat tussen alle harde beslissingen en moeilijke momenten door ook genoeg relativeringen worden geplaatst en er verhelderende inzichten worden geboden in de problematiek. Met Nieuwe Tieten levert Polak niet alleen een aangrijpende documentaire af, maar ook grote bijdrage aan het bespreekbaar maken van borstkanker en de gevolgen daarvan.

Waardering: ****

Te zien tijdens het NFF: 28-09, 29-09 en 01-10.
Te zien in de bioscoop: vanaf 3 oktober.
Op televisie: 7 oktober, 22.55 uur, Nederland 2.