web analytics

Recensie: Ouwehoeren

Reacties zijn gesloten

Op haar leren laarzen loopt de 69-jarige Martine in stevig tempo door de Amsterdamse binnenstad. Ze stopt nog even bij de winkel om condooms en keukenrollen in te slaan. En dan: aan het werk. Al ruim vijftig jaar is ze prostituee op de Wallen.

Hard werken
Het is hard werken om daar rond te kunnen komen, leren we in de documentaire Ouwehoeren. Haar tweelingzus Louise is inmiddels al uit het vak, maar Martine moet doorwerken om nog een bestaan te kunnen hebben als ze stopt met werken. Ze zit diep in de schulden en ondanks de redelijke klandizie is het daar maar moeilijk uit te komen. Ooit begon ze met het werk om Louise – die letterlijk en figuurlijk achter de ramen werd geslagen – bij te kunnen staan, maar nu lijkt ze er alleen voor te staan.

Hart op de tong
Een diep triest verhaal, maar toch is Ouwehoeren helemaal geen zware documentaire. De vrouwen weten mooi te verbloemen dat ze niet bepaald een ideaal bestaan hebben. Met die jarenlange ervaring lijken ze het ook allemaal wel te kunnen relativeren. De twee ras-Amsterdammers hebben het hart op de tong en vertellen in geuren en kleuren wat ze hebben meegemaakt. En zo valt er best wat te lachen met deze dames.

Er is niets meer waar Martine nog van op kan kijken. Zonder blikken of blozen vertelt ze tot in detail aan de camera wat een sadomasochistische klant voor wensen had, of bespreekt ze de werkdag met haar zus. Intussen schromen regisseurs Rob Schröder en Gabrielle Provaas niet om die werkdag op camera vast te leggen. Hoe Martine in leren pak een middelbare man met een zweepje op de billen mept, of weer verveeld en neuriënd achter het raam zit: “Toch een saaie boel hier.” De routine van het hoerenbestaan, het kan best geestig zijn.

Het zijn dingen die normaal gesproken angstvallig achter deuren en gordijnen verborgen zouden blijven, maar hier zonder enige moeite naar buiten komen. Het levert aanstekelijk materiaal op. De openheid waarmee de twee zussen praten hangt tussen schaamteloos en goedhartig in, maar hoe het ook mag zijn, het is een plezier om naar te kijken.

Waardering: *** 1/2

Ouwehoeren (2011)
Regie en scenario: Rob Schröder en Gabrielle Provaas
Producent: Femke Wolting en Bruno Felix
Camera: Wiro Felix, Rob Schröder en Joost van Herwijnen
Montage: Sander Vos
Met: Martine Fokkens, Louise Fokkens, e.a.
Speelduur: 80 minuten
Te zien vanaf: 1 december 2011