web analytics

Recensie: Penny's Shadow

Reacties zijn gesloten

Of je nou van zijn films houdt of niet, Steven de Jong lijkt te weten wat hij doet. Met gemiddeld één bioscoopfilm per jaar heeft hij niet alleen een hoge productiviteit, daarnaast bereikt hij ook vaak een groot publiek. Ook Penny’s Shadow heeft het weer in zich om, ondanks het feit dat het een zeer middelmatige film is, veel mensen naar de bioscoop te trekken.

Charme
De Jongs films wisselen van kwaliteit, maar hebben wel altijd een eigen charme. Zijn voorliefde voor vele scènes in de buitenlucht (van De gouden Swipe tot De Hel van ’63), vaak onder een losse regie en met een redelijk simpel scenario, leveren lang niet altijd goede films op, maar stralen wel altijd een puur Hollandse en onbevangen sfeer uit. Daarbij weet de Friese regisseur steeds weer een onderwerp of thema te vinden waar interesse voor is in Nederland, maar dat in film over het hoofd gezien lijkt te worden.

Doelgroep
Niet dat paarden nou midden in de samenleving staan, maar dat er een doelgroep voor is, zal niemand verbazen; de edele viervoeters zijn sinds jaar en dag vooral geliefd onder (tiener-)meisjes. Penny’s Shadow richt zich volledig op hen met een grote hoeveelheid aan zon, strand, zomerliefde, popmuziek en natuurlijk: paarden.

De zeventienjarige Lisa gaat met haar moeder en zusje naar een kampeerboerderij op Ameland. Ze heeft er niet zo’n zin in, tot ze erachter komt dat er paarden zijn. Ze raakt vooral geïnteresseerd in het getraumatiseerde paard waar niemand bij mag komen, en in haar eigenaar, een achttienjarige jongen die zijn moeder bij een ongeluk door het beest vertrapt zag worden.

Eenvoudig vermaak
Liefde, drama, humor: Penny’s Shadow heeft van alles in zich, maar helemaal niets aan de film is enigszins verrassend of prikkelend. Iedereen zou de film kunnen navertellen voordat hij hem überhaupt heeft gezien. Het is simpel en zouteloos, maar wel redelijk doeltreffend en hij vliegt gelukkig niet zo uit de bocht als De Hel van ’63. Eenvoudig, maar wel lekker onbezorgd vermaak voor de doelgroep.

Waardering: ***

Penny’s Shadow (2011)
Regie: Steven de Jong
Scenario: Lars Boom
Camera: Richard van Oosterhout
Montage: Talia Stone
Met: Liza Sips, Levi van Kempen, Valerie Pos, Tanja Jess, Rik Engelkes, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 111 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 9 juni 2011