web analytics

Recensie: Smoorverliefd

Reacties zijn gesloten

Smoorverliefd

Een romantische komedie over gezinsleden die ieder in een eigen crisisperiode zitten, veroorzaakt door nieuwe liefdes, of doordat de oude juist over zijn. Het klinkt een beetje als Alles is Familie, de best bezochte film van vorig jaar, maar het gaat hier om Smoorverliefd, vanaf deze week te zien in de bioscoop. Van plagiaat mag echter niet gesproken worden, want het gaat hier om een remake van de gelijknamige Belgische film uit 2010. Zelfde regisseur, andere cast.

Liefdesproblematiek
Het verhaal wordt verteld vanuit de jongste dochter, die samenwoont met haar moeder , grote zus en tante. Alle vier hebben ze hun eigen liefdesproblemen, van de eerste vlinders in de buik tot wanhopig zoeken naar de ware. De film lijdt een beetje onder zijn voorspelbaarheid, ook voor de mensen die het origineel niet gezien hebben, maar dat wordt goedgemaakt door het vlotte tempo en de vier vrouwelijke hoofdrolspelers.

Voor een groot deel heeft Smoorverliefd zijn charmante karakter te danken aan de cast, waarin de dertienjarige Beatrice Hillen evenveel weet te ontroeren als Susan Visser en Anna Raadsveld. En ook Anna Drijver is zichtbaar in haar element als losgeslagen tante, hoewel die rol wat meer op de lach inspeelt. Prima voor de afwisseling, en dat heeft deze film genoeg.

Vormgeving
De speelse vormgeving is daarbij ook van belang. Met een meer conventionele aanpak zou regisseuse Hilde Van Mieghem door de mand zijn gevallen, vanwege voorspelbare clichés en situaties die soms tegen het groteske aan schuren. Maar door gebruik te maken van kleine animaties en bonte beeldmontages, krijgt Smoorverliefd het licht cartooneske karakter dat het verhaal nodig heeft.

Het mag misschien af en toe een beetje voorspelbaar en mallotig zijn, maar in het geval van Smoorverliefd is dat helemaal niet zo erg.

Waardering: ***

Smoorverliefd (2013)
Regie: Hilde van Mieghem
Scenario: Bert Scholiers, Steven R. Thé en Hilde van Mieghem
Producent: Bert Hamelinck, Danielle Raaphorst, Sjef Scholte en Marie van Innis
Camera: Jan Rubens
Montage: Bert Jacobs
Met: Susan Visser, Anna Raadsveld, Beatrice Hillen, Anna Drijver, Johnny de Mol, Pierre Bokma, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 95 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 12 september 2013