web analytics

Recensie: Stuk!

Reacties zijn gesloten

Waar de verfilming van Spijt! vorig jaar op veel publiciteit kon rekenen, is de buzz rond Steven de Jongs nieuwste film Stuk! een – ja, sorry – stuk minder opvallend. Hoewel de bedoelingen goed zijn en er ook zeker geslaagde elementen in de verfilming van het gelijknamige boek van Judith Visser zitten, is de algehele kwaliteit een stuk lager.

stukheader

Pesten
Sinds mensenheugenis is ‘pesten’ een terugkerend en actueel thema in de maatschappij. Zo waren de afgelopen weken nog enkele schokkende filmpjes te zien waarin scholieren elkaar in de haren vlogen en het zelfs nodig vonden om weerloze leeftijdsgenoten tegen het hoofd te schoppen. In Stuk! volgen we tiener Elizabeth, die gepest wordt op school. Omdat haar moeder en leraren geen oog hebben voor haar problemen, vlucht ze in een fantasiewereld die steeds meer haar dagelijkse leven over begint te nemen.

Hooi
Het grootste probleem van Stuk! is de grote hoeveelheid aan thema’s en personages die de revue passeren. De film gaat niet alleen over pesten, maar plots ook over rouwverwerking, abortus, anorexia en loverboys. Het maakt van de film, die nog wel aardig begint, uiteindelijk een die te veel hooi op zijn vork neemt en verzandt in een clichématige, rommelige en ongeloofwaardige thriller. En dat is jammer, want de jonge hoofdrolspeelster en enkele sterke scènes laten zien dat De Jong meer had kunnen bereiken.

Waardering: **