web analytics

Recensie: Tunnelvisie (One Night Stand 2010)

Reacties zijn gesloten

Tunnelvisie is de laatste One Night Stand die dit najaar wordt uitgezonden en daarmee hebben de programmeurs één van de meest eigenzinnige tot het laatst bewaard. Sanneke Bos is getransformeerd tot eigengereide, wereldvreemde vrouw, te midden van het manvolk op een vuilstortplaats.

In de rol van Mira verjaagt ze met haar valk de meeuwen boven de vuilstortplaats. Ze lijkt zich van haar omgeving weinig aan te trekken, alleen met Loek, haar buurjongen, heeft ze een goede band. Haar wereldbeeld wordt danig verstoord als er plotseling een babylijkje op de stort wordt gevonden. Hoe meer de mannen haar met dat gegeven confronteren, hoe harder ze ontkent dat ze er iets mee te maken heeft.

De valk heeft als simpele motto: ‘wat je niet ziet, bestaat niet.’ Tunnelvisie beeldt het niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk uit. De thematiek op meerdere verhaalniveaus is goed gevonden in dit scenario van Sytske Kok. De setting, een grote vuilstortplaats is bijna surrealistisch, een stukje Nederland dat de meesten niet kennen. Gelukkig heeft de Italiaan Stefano Oduardo dit landschap op zeer spannende wijze in beeld gebracht.

Waardering: ****

Op televisie: vrijdag 3 december 23.10 uur, Nederland 2

2 gedachten over “Recensie: Tunnelvisie (One Night Stand 2010)

  1. Wanneer komen die “One Night Stand” films eens uit op dvd. Ik heb niet altijd tijd om de films, als ze op televisie worden uitgezonden, te bekijken. Toch heb ik er heel wat voor over om die films aan mijn collectie Nederlandse speelfilms toe te voegen en ze, wanneer mij dat uitkomt, rustig te bekijken en opnieuw te bekijken. Het zal toch ook voor de regisseur van de film en alle andere daarbij betrokken personen welkom zijn dat het niet bij een eenmalige televisievertoning blijft, maar dat de film een langer bestaan wordt bezorgd dan de titel “One Night Stand” aangeeft?
    Heeft de Filmacademie geen budget om die films op dvd uit te brengen? Heeft de NPS, die de films uitzendt, niet de mogelijkheid om de films op dvd uit te brengen?
    Wie geeft hierop een (hopelijk bevredigend) antwoord.

Reacties zijn gesloten.