web analytics

Recensie: Verre Vrienden (One Night Stand 2010)

Reacties zijn gesloten


De One Night Stand reeks van dit jaar wordt tot dusver gekenmerkt door zware, kunstzinnige vertellingen, met voorop de trage en vervelende
Proces en Mama. Ook Verre Vrienden voelt weer erg artistiek verantwoord aan, maar weet wel te overtuigen.

Verre Vrienden
Drie vrouwen delen hetzelfde huis en komen elkaar dagelijks tegen, maar toch leven ze langs elkaar heen. Terwijl Ans wordt verrast door haar dochter die plotseling op de stoep staat, probeert de Duitse Lise haar weg te vinden in een nieuw land, en zet Machteld haar relatie op het spel door slapende mannen in haar bed te fotograferen. Ogenschijnlijk hebben hun levens weinig raakvlakken, maar toch delen ze meer met elkaar dan ze zelf denken.

Sympathiek
Het concept is alom bekend: als kijker volg je het leven van enkele personages in de grote stad, die gedurende de film met elkaar in aanraking komen. Een heuse mozaïekfilm dus, maar wel eentje die in al haar ambitie klein en sympathiek blijft. Verre Vrienden is geen film van de grote gebaren of grote thema’s, maar een film met oog voor details en het kleine in het leven.

Klein
Jelka van Houten imponeert als de onrustige Machteld, worstelend met haar leven. Ook Leni Breederveld, als de eenzame Ans, en Ceci Chuh, die de Duitse Lise speelt, maken indruk. Met weinig tekst, maar veelzeggende gebaartjes, blikken in de ogen of teugen van een sigaret zetten de drie actrices hun personages vlekkeloos neer. Verre Vrienden heeft even nodig om op gang te komen, maar weet de kijker steeds meer te verrassen en raken.

Waardering: *** half

Op televisie: vrijdag 26 november, 23.15 uur, Nederland 2.