web analytics

Recensie: Webcam

Reacties zijn gesloten

Webcam is vrijwel volledig gefilmd vanuit het perspectief van computer-camera’s. Het idee is simpel, de uitvoering verrassend fris. 

Voor de opnames werden miniatuur HD-camera’s gebruikt. De apparaatjes met de afmetingen van een luciferdoosje geven de illusie dat we door de webcam van de computer kijken. Met altijd datzelfde uitgangspunt ligt herhaling en verveling al gauw op de loer. Maar regisseur en scenarist Marc van Uchelen komt met genoeg vondsten voor een aanstekelijke komedie van speelfilmlengte.

De openingsscène zet meteen de toon. Antoin – een slome, sociaal gestoorde man van eind 30 – heeft een date in een café. Hij neemt zijn laptop – uiteraard met webcam- mee om contact te houden met een vriend, die in hetzelfde café de boel observeert en hem via een oortje advies influistert. Het wordt steeds ongemakkelijker.

Dat zo’n scène goed werkt, komt ten eerste door een sterk idee en dito script. Maar misschien nog wel belangrijker zijn de acteurs, die zich geheel vrijwillig aan de budget-loze film bonden. Horace Cohen is hilarisch als de sukkelige Antoin, die zich alles maar laat welgevallen in de hoop dat het goed komt. Natuurlijk werkt dat niet zo. Hij laat het hoertje dat hij voor zijn verjaardag krijgt in zijn huis wonen, maar zij verdwijnt al snel naar zolder, om daar doodleuk verder te gaan met haar werk als webcam-girl.

Van Uchelens vindingrijke aanpak en gevoel voor timing geven de film een frisse energie mee, ook al kijken we continu naar suffe, uitgezakte dertigers die leven voor hun computer. Dat die laptops schijnbaar altijd een prominente rol hebben, is natuurlijk overdreven, maar dat geeft Webcam juist de licht absurdistische toon die door de hele film aanwezig is.

Waardering: *** 1/2

Webcam (2011)
Regie en scenario: Marc van Uchelen
Producent: Eric Smit en Rinie Jansen
Camera: Maurits Veldhuijzen van Zanten, Beer Buijsman en Willem Jan Doornweerd
Montage: Allard Zoetman
Met: Horace Cohen, Fabian Jansen, Angelique de Bruijne, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 77 minuten