web analytics

Recensie: Zieleman (telefilm 2011)

Reacties zijn gesloten


Met de telefilm
Zieleman keert Ben Sombogaart terug naar het genre waar hij begin jaren negentig groot mee is geworden. De fijne familiefilm blinkt uit in eigenzinnigheid en magie. 

Fantasie
De 8-jarige Blanco (Michael Nierse), vol magische fantasie, woont met zijn familie in het afgelegen dorpje Buijsrogge. Zijn vader (Reinier Bulder) is dominee, maar wordt de kerk uit gewerkt. Zijn moeder (Annet Malherbe) is huisvrouw, maar wil liever kapster zijn. Als zijn broer (Robert de Hoog) het huis boos verlaat, krijgen ook zijn ouders ruzie. Blanco spreekt al zijn krachten aan om de familie bijeen te houden, maar het lukt hem niet. Dan komt klusjesman Zieleman het dorp binnengereden. Blanco heeft al snel door dat deze ogenschijnlijk simpele man over bijzondere gaven beschikt en roept zijn hulp in.

Universeel
Absurde typetjes, een over-the-top aankleding en acteerstijl en Blanco die zich meerdere malen direct tot de kijker richt: Zieleman zit vol met eigenzinnige keuzes. Regisseur Ben Sombogaart, die in de jaren tachtig en negentig (jeugd)klassiekers als Mijn Vader woont in Rio (1989), Het Zakmes (1992) en Abeltje (1996) maakte, laat met deze charmante telefilm zien nog steeds te weten hoe hij een universeel publiek aan moet spreken. Hoewel in eerste instantie gericht op de jeugd, bevat Zieleman genoeg ingrediënten om ook het volwassen publiek aan te spreken. Sfeervol, vlot en fantasierijk – precies zoals velen het graag zien.

Waardering: *** half