web analytics

Reykjavik-Rotterdam

Reacties zijn gesloten

“Energieke misdaadfilm”

Een groentje is in paniek geraakt tijdens een dranksmokkel op een vrachtschip en heeft de grote lading pure alcohol overboord gegooid. Dat had hij beter niet kunnen doen. In de donkere openingsscène van Reykjavik – Rotterdam wordt hij geschept door een auto met IJslandse gangsters.

Dranksmokkel
Hoofdpersoon Kristofer heeft gelukkig meer ervaring met smokkelen, maar mag niet meer op de schepen werken. Als zijn goede vriend Steingrimur toch regelt dat hij mee kan, pakt hij de kans met beide handen aan. Een grote dranksmokkel vanuit Rotterdam moet hem uit zijn troosteloze en moeizame bestaan met zijn vrouw en twee zoontjes halen. Terwijl hij op de risicovolle reis gaat, probeert Steingrimur van de gelegenheid gebruik te maken om Kristofers rol van echtgenoot en vader over te nemen.

Luchtig
Het is materiaal voor een grauw drama over de arbeidersklasse, maar er zit genoeg komische afwisseling in om de film niet te zwaarmoedig te maken. De smokkelaars zijn geen geduchte criminelen, maar een beetje de klunzige types die we kennen uit Guy Ritchie-films. De vele plotwendingen geven de film een vlot karakter en leveren af en toe hilarische taferelen op. Een van de hoogtepunten is de aanstekelijke bijrol van Victor Löw als gladde maffiabaas in de haven van Rotterdam. Hij overdrijft zijn rol uit Lek (2000) bijna tot in het absurde.

Regisseur Óskar Jónasson wisselt drama en spanning af met komische en luchtige momenten. Het zorgt voor een energiek geheel, dat uitstekend wordt gedragen door de hoofdrolspelers. Er wordt inmiddels gewerkt aan een Hollywood-remake.

Waardering: *** half

Reykjavik – Rotterdam (2008)
Regie
: Óskar Jónasson
Scenario: Arnaldur Indriðason en Óskar Jónasson
Producent: Agnes Johansen en Baltasar Kormákur
Camera: Bergsteinn Björgúlfsson
Montage: Elísabet Ronaldsdóttir
Met: Baltasar Kormákur, Ingvar Eggert Sigurðsson, Lilja Nótt Þórarinsdóttir, Victor Löw, e.v.a.
Taal: IJslands, Nederlands
Speelduur: 90 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 25 februari