web analytics

Schoffies

Reacties zijn gesloten

Schoffies. Een titel voor een film over tuig uit een achterbuurt zou je zeggen. Hoewel de film niet over mensen gaat, is het toch niet geheel onwaar: Schoffies maakt de kijker op een komische manier wijzer over de reiger-problematiek in  Amsterdam, die regisseur Marc van Fucht jarenlang volgde.

 

Ironisch
Schoffies begint met een introductie over de reiger, vertelt door Peer Mascini. Op licht-ironische wijze vertelt deze over het gedrag en de leefgewoonten van de reiger, die overigens wel erg vaak gelijkenissen vertoont met de mens. Het enige wat de reiger nodig schijnt te hebben, is kennis (waar zijn er mensen die mij te eten geven), timing (hoe maak ik op slinkse wijze de mensen dit eten afhandig) en een beetje Amsterdams lef (brutaal zijn moet gewoon, om te overleven). Maar als dan met Kerstmis de Febo – waar je als reiger normaal je kippenvleugeltje haalt – gesloten is, heb je als stadse reiger toch wel een probleem. Gelukkig zijn er een paar hulpvaardige (échte) Amsterdammers die de beesten te hulp schieten als ze in ‘nood’ zitten.

 

Eenzaam
Vanaf dit moment in de film verdwijnt Peer Mascini’s ironische voice-over steeds meer en maken we kennis met enkele Amsterdammers die opkomen voor de reigers wanneer deze in nood zitten. Zo zien we een vrouw op de markt die vuilniszakken vol met vlees koopt. Niet voor haarzelf, maar voor de reigers. Ze leeft nogal zuinig voor de reigers. Als het niet hoeft, laat ze de kachel thuis uit om zo geld uit te sparen waardoor ze meer vlees kan kopen om de noodlottige reigers te voeren. Deze levenshouding brengt echter wel sociale gevolgen met zich mee: niemand wil meer bij haar op bezoek komen, waardoor de vrouw een eenzaam bestaan leidt. De vrouw zelf ziet dit echter niet als een probleem en voelt zich ‘happy’ zolang ze de dieren maar kan blijven verzorgen.

 

De vrouw is niet de enige voorstander van de reigers. Documentairemaker Marc van Fucht introduceert nog meer personen die blij zijn met de ‘Amsterdamse reigers’. Een leuke invalshoek, omdat het op deze manier niet eens zozeer over de reigers zelf gaat, maar meer over de mensen én de reigers. Na verloop van tijd wordt duidelijk, hoe ironisch het ook is, dat niet de reiger veel last heeft van de mensen, maar dat de mensen zich juist veel drukker maken om de reigers. De één wil ze verzorgen en uiteindelijk uitzetten in de polder, terwijl de ander ze het liefst de nek omdraait, omdat ze zijn vijvers leeg roven.

 

Flauw
Jammer genoeg is na zo’n drie kwartier de spanningsboog een beetje weg en vervalt de film in een ietwat flauwe montage, waarin twee mensen tegenover elkaar worden gesneden en zo, zonder dat ze tegen elkaar praten, in een welles-nietes discussie vervallen over de voors en tegens die de reiger met zich meebrengt. Een nogal flauwe manier om makkelijk te scoren bij het publiek; en dat terwijl de film hiervoor nog probeerde een integer portret te schetsen van de mens achter de reiger.  

 

Waardering:
***

 

 


 Schoffies  (2006)
 Regie: Marc van Fucht
 Scenario: Jan Eilander & Marc van Fucht
 Producent: Tom Burghard
 Camera: Marc Homs
 Muziek: Antonie Broek & Pim Kops
 Montage: Herman P. Koerts
 Met: Atilla Vonk, Gerrit Zant en An Rem
 Taal: Nederlands
 Duur van de film: 59 minuten / Kleur
 Distributie: Corona Pictures

 

 

 

Een gedachte over “Schoffies

  1. pardon hoe kan ik in contact komen met attila vonk daar ik op zoek ben naar hem want ik wil graag weten of hij familie van mij is
    alvast bedankt

Reacties zijn gesloten.