web analytics

Sterke Verhalen

Reacties zijn gesloten

Een speelfilm maken zonder subsidie van het filmfonds, maar wel met half acterend Nederland op de aftiteling? Het kan, zo bewijzen regisseurs Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk met hun eerste speelfilm Sterke Verhalen.

Pinguïn
Zittend op hun kamer in Londen, waar de twee aan de Metropolitan Film School studeerden, bedachten ze het idee voor Sterke Verhalen. Een titel die niet veel te raden overlaat. De 19-jarige, Marokkaanse Dennis van der Molen (inderdaad, het sterke verhaal is begonnen) is pas komen wonen in Amsterdam en raakt hopeloos verliefd op het hippe meisje Sanne. Via haar raakt hij in contact met de wellicht nog hippere Marlon en Mario en vanaf hier gaat de film verder met wietplanten met de naam Sheneneh, een pinguïn in een vriestas en het grote eindfeest waarin alles dreigt mis te lopen.

Korreltje zout
U merkt het al: Sterke Verhalen dient met een korreltje zout genomen te worden. Maar ondanks de vele kolder in de film, blijft het een aangename kijkervaring. De vlotte dialogen en geestige typetjes (o.a. de bijrollen van Pierre Bokma en Hans Kesting zijn uitermate grappig) zorgen, naast de meer uitgediepte personages, voor een goede balans tussen komedie en drama. Met name Sallie Harmsen laat opnieuw zien dat ze één van Neerlands beste aanstormende talenten is. Met één oogopslag weet ze niet alleen Dennis, maar ook de kijker voor zich te winnen.

Dat niet elke verhaallijn even goed tot zijn recht komt, mag de pret niet drukken. Het blijven per slot van rekening ‘sterke verhalen’, die niet al te serieus genomen moeten worden.

De provincie
Waar er gedurende de film de draak gestoken wordt met Dennis en zijn ‘provincie’ – het Rembrandtplein wordt gezien als een enclave van de provincie Gelderland –, lijkt uiteindelijk toch  de Provincie het te winnen van het hippe Amsterdam. Een slimme zet van de twee makers: het happy end is compleet en toch heeft iedereen even kunnen proeven aan de enige echte scene waar je bijhoort als je “echt hard komt”. Sterke Verhalen kent hier en daar wellicht wat vluchtige verhalen en is qua toon niet altijd even zuiver, maar uiteindelijk weet het wel te raken. Dit voorspelt dat we in de toekomst nog veel moois van de heren Cherim en Van Nieuwkerk mogen verwachten.

Waardering: *** half

Sterke Verhalen (2010)
Regie: Kees van Nieuwkerk en Teddy Cherim
Scenario: Kees van Nieuwkerk en Teddy Cherim
Producent: Martin Lagestee
Camera: Daan Nieuwenhuys
Montage: Dieter Allaerts
Muziek: Fons Merkies
Met: Achmed Akkabi, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Sallie Harmsen, Manuel Broekman, Geza Weisz, Gwen Pol, Isis Cabolet, e.v.a.
Taal: Nederlands
Speelduur: 85 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 12 augustus 2010

Reacties zijn gesloten.