web analytics

Suske en Wiske & de Texas Rakkers

Reacties zijn gesloten

“Liefdevolle verfilming van populaire strip”

 

Met een budget van slechts negen miljoen euro werd er de afgelopen 2½ jaar met man en macht gewerkt aan de animatie voor Suske en Wiske & de Texas Rakkers. Het resultaat mag er zijn, hoewel de film verre van vlekkeloos is.

 

 

 

 

Internationale markt
Suske en Wiske & de Texas Rakkers, de eerste in een geplande reeks van negen verfilmingen, speelt zich af in Dark City, een plaatsje waar de tijdsgeest van het Wilde Westen nog steeds ronddoolt. De gemaskerde boef Jim Parasijt heeft het plan opgevat om de hele wereldbevolking te verkleinen, zodat hij zelf de grootste is. De Texas Rakkers, die onder leiding van Ranger Tom de orde moeten handhaven in Dark City, zijn in een hinderlaag gelokt. Samen met Lambik, Tante Sidonia en Jerom reizen Suske en Wiske naar het broeierige stadje om Parasijt een halt toe te roepen.

 

Met een even universele als historische setting mikt deze eerste Suske en Wiske-animatiefilm op een internationaal publiek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat plaats- en merknamen een Engels karakter hebben. Tevens bevat de film diverse verwijzingen naar (veelal) Amerikaanse films en figuren, die de ambitieuze bedoelingen van de makers onderstrepen. Deze grootse opzet is ook nodig, want wil men de film enigszins rendabel maken, dan zal een groot publiek bereikt moeten worden. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag.

 

Mild
Ondanks dat Suske en Wiske & de Texas Rakkers aardig vermaak biedt, is de film allesbehalve speciaal. De animatie oogt aandoenlijk en sfeervol, maar scenariotechnisch wringt het geheel zo nu en dan behoorlijk. Dat het verhaaltje nogal rechtlijnig en de plot meer situatie- dan karaktergedreven is valt een voornamelijk voor de jeugd bedoelde film nog wel te vergeven, maar dat de film zelden grappig is – veel goedbedoelde grappen vallen in het water door het gebrek aan scherpte en originaliteit – en weinig spannende momenten bevat is kwalijker.  

 

Suske en Wiske is zo een vermakelijk tussendoortje, zonder echte hoogtepunten en een eigen gezicht. De titelhelden van het verhaal, Suske en Wiske zelf, zijn opvallend vaak afwezig en blijven in de schaduw staan van Lambik en Jerom. Deze laatste twee kunnen ook rekenen op een sterke stemmencast, waarbij met name Frank Lammers als Lambik gevat en scherp uit de hoek weet te komen. Een groot deel van de overige (stem)karakters heeft meer moeite om de juiste snaar te raken, al is dit grotendeels het gevolg van het tamelijk milde scenario.

 

Enthousiasme
Dat de film desondanks aardig vertier biedt en nergens verveelt, is grotendeels de verdienste van het zichtbare enthousiasme waarmee de productie in elkaar is gezet. De film oogt vrolijk en kleurrijk en de op het oog primitieve karakter-animatie aandoenlijk. Net als in de strips heeft men ervoor gekozen de gezichten van de personages weinig gedetailleerd te maken. Desondanks weten de personages de kijker te vertederen door een simpele blos op de wangen of een hartverwarmende trek om de zwartpuntige ogen. Wanneer Suske tijdens een optreden van Miss Missy tot over zijn oren verliefd luistert, krijgt ook de kijker een warm gevoel van binnen. Dit soort momenten, waarbij de goede bedoelingen en bezieling van de makers zichtbaar worden, zorgen ervoor dat het weinig scherpe en originele scenario naar de achtergrond wordt gedrukt.

 

Waardering: ***  

  

Suske en Wiske & de Texas Rakkers (2009)
Regie:
Wim Bien en Mark Mertens
Scenario: Guy Mortier en Dirk Nielandt
Producent: Eric Wirix, Jan Theys
Muziek: Ian Marien
Met: Marijn Klaver als Suske, Nanette Drazic als Wiske en Frank Lammers als Lambik, Kees Boot als Jerom, Xander de Buisonjé als Ranger Tom, e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 85 minuten / Kleur
Te zien vanaf : 29 juli 2009

4 gedachten over “Suske en Wiske & de Texas Rakkers

  1. ‘Slechts’ 9 miljoen? Volgens mij worden veel animatiefilms, buiten de grote studiosuccesen, toch voor minder gemaakt.

  2. @sean: recente voorbeelden?
    Animatie ziet er best aardig uit, binnenkort maar eens gaan zien.

  3. @ Joop: Binnenkort wordt deze inderdaad bezocht. Lokale films verdienen meer aandacht dan ze nu krijgen. Ik heb vaak het gevoel dat er meer passie van de makers in zit dan bij de Hollywoodfilms. Ik denk dan vooral aan Valkyrie, waarin Nazi’s Engels spreken… Daarom ben ik zo voor de Europese film.

Reacties zijn gesloten.