web analytics

Telefilm 2009: Witte Vis

Reacties zijn gesloten

“Sterk speelfilmdebuut Van Heugten”

 

De boeiende telefilm Witte Vis vertelt het verhaal van visserszonen Hans (Marcel Hensema) en Stijn (Mads Wittermans), die na de dood van hun vader zijn kotter overnemen. De twee zijn vastbesloten de zaak van een ondergang te redden. Als ze een grote hoeveelheid drugs in de netten vinden, lijken de problemen opgelost. Of beginnen ze nu pas?

 

 

 

Oppervlakte
Witte Vis is een onderhoudende en sympathieke film geworden, die door het oppervlakkige scenario echter nergens weet te beklijven. Regisseur Remy van Heugten is er middels een indringende visuele stijl in geslaagd deze kleine psychologische thriller van een diepere laag te voorzien, maar kan niet verbloemen dat het scenario van Luuk van Bemmelen nogal aan de dunne kant is. Hierdoor blijft de in potentie krachtige karakterstudie van twee conflicterende broers grotendeels achterwege.

 

Indringend
Dat de film desondanks de middelmaat met gemak ontstijgt, is enerzijds te danken aan de indringende visuele stijl van de film en anderzijds aan het prima spel van de cast. Samen met cameraman Mark van Aller ontwikkelde de getalenteerde Van Heugten een beeldtaal waarin vervreemdende zooms, aparte kaders en spelletjes met scherpte en contrast de kijker een beklemmend gevoel meegeven en de – gezien de situatie – benauwende ‘ons kent ons’-sfeer van het visserdorpje benadrukken. De constante dreiging en de ruwheid van het vissersbestaan worden zo treffend voelbaar. Gesterkt door het uitstekende spel van de twee hoofdrolspelers en aangename bijrollen van onder andere Stefan de Walle en Raymond Thiry levert dit een fijne film op die, al met al, prima wegkijkt en een aantal sterke momenten kent, maar wel iets dieper had mogen gaan. 

 

Waardering: ***

 

Witte Vis (2009)
Regie:
Remy van Heugten
Scenario: Luuk van Bemmelen
Producent: Jeroen Beker, Anton Smit en Frans van Gestel
Camera: Mark van Aller
Muziek: Theo Sieben
Montage: Herman P. Koerts
Met: Marcel Hensema, Mads Wittermans, Stefan de Walle, Peter Bolhuis, Mark Ram, e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 76 minuten / Kleur
Op Televisie: 26 april 2009

 

Voor meer informatie over alle telefilms 2009 klik hier

 

Reacties zijn gesloten.