web analytics

Telefilm 2010: Köfte

Reacties zijn gesloten

Na films als ‘n Beetje Verliefd (2006), Kicks (2007) en Alibi (2008) lijkt met Köfte de tijd van politiek correcte films over onze multiculturele samenleving verleden tijd. Eindelijk eens geen film over troetelallochtonen of zogenaamde probleemjongeren van allochtone afkomst in onze maatschappij, maar een film over doodeenvoudige allochtonen in hartje Amsterdam; een film over gewone mensen. En nog een leuke ook.

Sultan
De blinde Turkse kok Erdal Koksal doet er alles aan om zijn traditionele restaurant te behouden. Samen met zijn vrouw en zoon Nuri – die hij maar een enorme minkukel vindt – runt hij ‘De Sultan’ nu al jaren in hartje Amsterdam, maar de opkomst van diverse Döner-magnaten zijn hem een doorn in het oog – niet alleen financieel, maar ook door het verlies van smaak en verfijndheid in gerechten. Als zijn vrouw sterft, en Erdals houvast in de keuken wegvalt, lijkt het doek voor het restaurant definitief te vallen. Erdal vertrekt naar een bejaardentehuis, waar hij met hulp van een beeldschone verpleegster de Turkse keuken weer in ere probeert te herstellen.

Snaar
Onder regie van Michiel van Jaarsveld (Drift, Stellenbosch) is Köfte een komische film geworden, die niet alleen hartverwarmend is, maar de kijker ook doet watertanden naar de vele authentieke Turkse gerechten die voorbijkomen. Gesteund door het kleurrijke production design en de stijlvolle cinematografie van Guido van Gennep (Het Schnitelparadijs, Oorlogswinter) oogt Köfte bovendien speels en luchtig – en raakt zo precies de juiste snaar in de melange van conflicten, dramatiek en multiculturele perikelen. Een speciale vermelding dient te worden gemaakt voor hoofdrolspeler Gürkan Kücüksentürk (Nuri) die, na Het Schnitzelparadijs, wederom laat zien een natuurtalent wat komedie betreft te zijn. Gaat dat zien, ruiken en proeven!

Waardering: *** half

Op televisie: zaterdag 31 juli, 20.15 uur, Nederland 2.

3 gedachten over “Telefilm 2010: Köfte

  1. Wat een goeie recensie! Ik ben erg benieuwd naar de film as zaterdag

  2. Zal ook eens tijd worden. Ik word gek van die knuffelmarokkaan YES-R of die kleine bolle in elke film.

  3. Ik kan me wel redelijk vinden in de recensie. Het is een leuke film waarin vooral Nuri erg leuk wordt neergezet. Ik vond het alleen jammer dat Nuri uiteindelijk niet kiest voor de verpleegster, hoewel dat wel een beetje hollywood was geweest.

Reacties zijn gesloten.