web analytics

Telefilm 2009: Julia's Hart

Reacties zijn gesloten

“Personages gaan de kijker weinig aan het hart”

 

Het hart als een orgaan met bewustzijn, één die dit bewustzijn blijft behouden, ook als deze in een ander lichaam wordt getransplanteerd. Schrijvers Ger Beukenkamp (De Kroon, De Prins en het Meisje) en Mirjam Oomkes bewerkten dit gegeven tot een scenario, dat onder regie van Peter de Baan vertaald werd naar het televisiescherm. Geen Maxima en Mabel dit keer, maar wel dialogen zoals we van Beukenkamp gewend zijn. Heel veel dialogen.

 

  


Ambitie

Thomas (Sanne den Hartogh) en Julia (Willemijn Kressenhof) zijn van jongs af aan al bevriend en worden op latere leeftijd geliefden. Als de twee op het punt staan om op wereldreis te gaan, krijgt Julia een ongeluk en raakt ze in coma. Thomas hoopt dat Julia weer uit haar coma raakt, maar na een tijdje wordt ze hersendood verklaard. Daarbovenop blijkt ze een donorcodicil te hebben zonder medeweten van haar familie én van Thomas. Julia’s hart wordt getransplanteerd en wanneer Thomas er achter komt dat het hart Julia’s bewustzijn blijft behouden, gaat hij op zoek naar de persoon die nu Julia’s hart draagt

 

Julia’s Hart is één van de tegenvallers van de telefilm-lichting dit jaar. Dit is grotendeels te wijten aan het scenario van Beukenkamp en Oomkes, die nimmer echt personages van vlees en bloed weten te creëren. De relatie tussen Thomas en Julia komt niet echt van de grond, omdat er totale chemie tussen de twee ontbreekt. Daarbij wordt de film compleet doodgepraat door theatrale dialogen – een kwaal die meerdere films van Beukemkamp kenmerkt. Zijn ze in een film over het Koningshuis nog enzigszins legitiem, binnen een film als deze werken ze totaal niet. Daarbij is er ook voor een uiterst vreemd stijlelement gekozen, waarbij doktoren praten tegen de hoofdpersoon – alsof we naar een Teleac-programma aan het kijken zijn – en hem uitleggen wat er precies aan de hand is met Julia.

 

Erg jammerlijk, omdat de personages je hierdoor de rest van de film te weinig aan het (spreekwoordelijke) hart gaan. De redelijk pakkende score van Fons Merkies en het degelijke, maar weinig bijzondere camerawerk van Lennert Hillege kunnen de film dan ook niet redden. De nieuwe plannen die zijn aangekondigd voor het duo De Baan/Beukenkamp zijn weer ‘gewoon’ politiek drama. Hopen dat de twee het door Julia’s Hart niet verleerd zijn.

 

Waardering: * half

 

 

  Julia’s Hart(2009)
Regie:
Peter de Baan
Scenario: Ger Beukenkamp en Mirjam Oomkes
Producent: Jeroen Beker en Frans van Gestel
Camera: Lennert Hillege
Muziek: Fons Merkies
Montage: Wouter Jansen
Met: Sanne den Hartogh, Willemijn Kressenhof, Koen Wouterse, Marielle van Sauers, Margo Dames, e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 84 minuten / Kleur
Op Televisie: 3 mei 2009

 

 

Voor meer informatie over alle telefilms 2009 klik hier.

 

Reacties zijn gesloten.