web analytics

Recensie: The Forgotten Space

Reacties zijn gesloten


Bekroond in Venetië, genegeerd op het Nederlands Film Festival.
The Forgotten Space, een documentaire van filmmaker Allan Sekula en filmtheoreticus Noël Burch, is er een van uitersten. Globalisering en leven op de vierkante meter worden poëtisch verweven.

The Forgotten Space verhaalt over de invloed van de wereldhandel op het dagelijkse leven. Zo dreigt een Belgisch dorpje aan de Schelde te verdwijnen door de uitbreiding van de Antwerpse haven, worden de gevolgen van de aanleg van de Betuwe-lijn verbeeld door getroffen streekgenoten en worden zelfs enkele gezondsheidsrisico’s die de uitbreiding van de industrie met zich meebrengt besproken. 

Het zorgt voor een herkenbaar geheel, waarin de makers niet alleen de gevolgen voor de gewone mens belichten, maar ook ingaan op de werkproblematiek die de globalisering met zich meebrengt. Was arbeid vroeger vooral een collegiale en persoonlijke gelegenheid, tegenwoordig is de mens steeds vaker niet meer dan een vervangbare schakel in een op een machinaal lijkend proces. 

Met een speelduur van bijna 2 uur, de zowel politieke als economische thematiek en de vele (veelal Marxistisch gekleurde) monologen van geïnterviewden is The Forgotten Space niet alleen een intrigerende, maar zo nu en dan ook taaie zit. Gelukkig hebben Sekula en Burch de documentaire van schitterende plaatjes voorzien die niet alleen visueel overtuigen, maar ook een treffend metaforische functie hebben. Want zoals de makers het zelf zeggen: “De zee is de cruciale ruimte van de globalisering. Nergens anders wordt de verwarring, het geweld en de vervreemding meer zichtbaar dan daar.”

Waardering: *** half

The Forgotten Space (2010)
Regie en scenario:
Allan Sekula en Noël Burch
Camera: Attila Boa en Wolfgang Thaler
Producent: Frank van Reemst, Joost Verheij
Montage: Menno Boerema
Muziek: Riccardo Tesi, Louis Andriessen
Taal: Nederlands / Engels
Speelduur: 112 minuten/ Kleur/Zwart-wit
Te zien vanaf: 18 november 2010

Reacties zijn gesloten.