web analytics

The Rainbow Warriors of Waiheke Island

Reacties zijn gesloten

“Interessant en intrigerend portret over een groepje ‘hippies'”

Greenpeace. Een organisatie die men vandaag de dag vooral koppelt aan mensen met mappen die je op drukke gelegenheden “eventjes iets willen vragen”, om je vijf minuten later lid gemaakt te hebben van Greenpeace  – en hier nog betaald voor krijgen ook.

Echte idealen
Nee, dan de mensen van The Rainbow Warrior, het bekendste schip dat in de begintijd van Greenpeace rondvoer op zee. Toen Greenpeace nog een organisatie was voor mensen met échte idealen, mensen die er nog van overtuigd waren dat de wereld echt kon veranderen en bereid waren hier alles voor te doen. In ieder geval meer dan maandelijks een tientje van je bankrekening laten afschrijven, zonder dat je het eigenlijk merkt.

Tijdsbeeld
Het schip The Rainbow Warrior staat centraal in de documentaire van Suzanne Raes, die al eerder de fantastische documentaire De Huizen van Hristina afleverde. Door een combinatie van oneindig veel archiefmateriaal – waarvoor Raes een tijdlang de archieven van Greenpeace indook – en interviews met de bemanningsleden van de Warrior van toen levert The Rainbow Warriors of Waiheke Island een interessant tijdsbeeld op.

Helden
Zo nu en dan kabbelt Rainbow Warriors net iets te veel voort, zonder dat er echt naar het hoogtepunt – wie of wat heeft het schip uiteindelijk laten zinken? – toegewerkt wordt. Maar buiten dat is Rainbow Warriors een interessant en intrigerend portret over een groepje ‘hippies’, die nog op eenzelfde manier leven als 25 jaar geleden. Daarnaast laat de film duidelijk de kloof zien tussen Greenpeace van toen en Greenpeace van nu. Een typerende scène is die waarin één van de oprichters van Greenpeace  – die destijds meevoer op de Rainbow Warrior – intrede doet in het hoofdgebouw van Greenpeace, maar niemand haar herkent. De helden van toen zijn helaas niet meer de helden van nu. Een spijtig feit, waar de film ons aan wil doen herinneren.

Waardering: *** half

The Rainbow Warriors of Waiheke Island (2009)
Regie:
Suzanne Raes
Scenario: Suzanne Raes, Renske de Zwart
Producent: IDTV Docs
Camera: Wiro Felix
Muziek: Joris Oonk
Montage: Elja de Lange
Taal: Engels
Speelduur: 89 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 28 januari 2010

3 gedachten over “The Rainbow Warriors of Waiheke Island

  1. Tegenvallende documentaire. Ik snapte nog steeds niet waarom ze nou zo actief waren.

  2. Erg slordig van de schrijver dat hij de organisatienaam verkeerd spelt(dommigheid?)

Reacties zijn gesloten.