web analytics

Tirza

Reacties zijn gesloten

Hij won een Gouden Kalf Regie voor zijn films Bastille (1984) en For my Baby (1997), zijn documentaire Sal Santen Rebel (1982) werd tot de beste van zijn jaar verkozen en voor De Avonden (1989) kreeg hij het Gouden Kalf voor Beste Speelfilm.Met Tirza, zijn eerste volledig Nederlandse film sinds De Johnsons (1992), doet regisseur en scenarist Rudolf van den Berg wederom een serieuze gooi naar de hoogste Nederlandse filmprijzen. De eer om het Festival te openen heeft hij in ieder geval.

Nachtmerrie
Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Arnon Grunberg vertelt Tirza het verhaal van Jörgen Hofmeester, indrukwekkend gespeeld door Gijs Scholten van Aschat. Ten einde raad gaat hij op zoek naar zijn lievelingsdochter Tirza (Sylvia Hoeks), die verdwijnt tijdens een vakantie in Namibië. Tijdens deze zoektocht komt hij in aanraking met de 9-jarige Kaisa (Keitumetse Shanice Matlabo), die hem binnenvoert in haar wrede wereld. Samen met haar ontdekt hij wat Tirza is overkomen; een lot dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien.

Confronterend
Met een budget van ‘slechts’ 3,2 miljoen euro oogt Tirza als een dure blockbuster. De fotografie van Gábor Szabó, waarmee Van den Berg eerder samenwerkte voor zijn Engelstalige producties For my Baby en Snapshots (2002), is groots en voorziet de film van de nodige allure, die naadloos aansluit bij de intrigerende wijze waarop de regisseur zijn verhaal vertelt: associatief, met veel flashbacks en voornamelijk gericht op grote thema’s. Want hoewel Tirza op het oog wegkijkt als een spannende thriller, schuilt er onder de oppervlakte het verhaal van een wanhopige man die niet alleen zijn omgeving, maar vooral zichzelf voor het eerst echt leert kennen.

Hierbij spelen leven en dood, liefde en ontrouw, kindprostitutie en zelfs terrorisme een grote rol. Thema’s die in de handen van doorgewinterde acteurs als Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks en Johanna ter Steege in goede handen zijn. Dit alles bij elkaar maakt van Tirza – tevens de Nederlandse Oscarinzending – meer dan zomaar een thriller, maar een film met diepgang en emotie. De grootste verrassing is echter de 9 jaar oude Keitumetse Matlabo die de kijker, met slechts een handjevol tekst, volledig inpakt en in vervoering brengt.

Waardering: ****

Tirza (2010)
Regie:
Rudolf van den Berg
Scenario: Rudolf van den Berg, naar het boek van Arnon Grunberg
Producent: Jeroen Koolbergen, San Fu Maltha
Camera: Gábor Szabó
Montage: Job ter Burg
Muziek:
Bob Zimmerman
Met:
Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege, Keitumetse Shanice Matlabo, Nasrdin Dschar, e.v.a.
Taal: Nederlands, Engels
Speelduur: 100 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 30 september 2010

3 gedachten over “Tirza

Reacties zijn gesloten.