web analytics

Viva la Fons!

Reacties zijn gesloten

Al veertien jaar is Fons de trotse presentator van zijn eigen spelshow ‘Viva la Fons!’. Wat hij echter niet weet is dat de zender helemaal klaar is met zijn programma. Deze mededeling doet Fons inzien dat zijn leven niet meer is dan een zeepbel.

Zeepbel
Bezweet en uitgelaten verlaat Fons (Evert van der Meulen) het decor. “Goede show mensen! Goede show!” Breed lachend en met een gespeeld enthousiasme zoekt hij zijn kleedkamer op. Het veertiende lange en zware seizoen van ‘Viva la Fons!’ is achter de rug.

Om zijn fans niet teleur te stellen, pakt Fons de dag erna direct zijn camera op om zijn privéleven vast te leggen op internet. Vrouw (Anneke Blok) en dochter (Carolien Spoor) staan niet te springen om in beeld te komen, maar Fons spreekt geanimeerd over zijn eigen prestaties en gezin.

Totdat zijn baas (Thijs Römer) hem meedeelt dat een vijftiende seizoen ‘Viva la Fons’ er niet inzit. Fons ziet zijn droomwereld uiteen spatten en lijkt verloren. Als langzaam het besef doordringt dat zijn leven tot nu toe uit niet meer bestond dan gespeelde vrolijkheid en affiniteit, draait hij echter langzaam bij.

Vlot
Voorzien van een sfeervolle fotografie is de HKU/AVM afstudeerfilm Viva la Fons! een vlotte korte film geworden, waarin de innerlijke strijd van een gevallen televisiester centraal staat. Aandoenlijk is de scène waarin Fons zijn dochter opzoekt op haar nieuwe studentenkamer in de stad en pas echt contact weet te maken wanneer hij op nog geen meter afstand met haar belt. Hoewel de film verhaaltechnisch hier en daar wat wringt en nergens de diepte in gaat, is de schets treffend en amusant en heeft de film – met een speelduur van nog geen half uur – de perfecte lengte. Bovendien met leuke bijrollen van Thijs Römer en Martin van Waardenberg.

Waardering: ***


Reacties zijn gesloten.