web analytics

Vreemd Bloed

Reacties zijn gesloten

Niet de regisseur of de producent wordt in Vreemd Bloed als eerst in de openingstitels genoemd, maar scenariste Maria Goos. Sinds Leef! in 2005 werd er geen film meer uitgebracht die van haar pen kwam. De schrijfster van onder andere Cloaca (2003) en Familie (2001) bedacht nu een licht-surrealistisch verhaal, dat helaas nergens de diepgang krijgt van de krachtige drama’s waarmee ze zichzelf op de kaart zette.

Absurdistisch
Vreemd Bloed opent met de geboorte van een vierde zoon voor een slagersfamilie, en het overlijden van de grootvader op exact hetzelfde moment. Vader (Wim Opbrouck) merkt meteen dat er iets mis is met zijn nieuwe kroost. Natuurlijk heeft dat stiekem te maken met de dood van zijn vader, maar dat laat hij niet merken.

Om er zeker van te zijn dat de zoon een van hen is, wordt de verse placenta in een koekenpan gebakken en aan tafel opgegeten. Het mag niet baten, want overal waar Kind (dat is zijn naam) is, wordt de vader doodnerveus.

Vreemd Bloed is een absurdistisch verhaal over een slagersgezin in de jaren ’60, waarin een gewone jongen het slachtoffer is van zijn gestoorde omgeving. De gelijkenissen met Alex van Warmerdams De Noorderlingen (1992) zijn treffend. Maar waar die film een perfecte balans vond tussen nostalgie, drama en absurdisme, wordt er hier vaak niet goed duidelijk welke kant we worden opgestuurd.

Balans
Het drama en de licht-surrealistische toon zitten elkaar te vaak in de weg. De film zit zo in feite gevangen in een vicieuze cirkel, die gelukkig op bepaalde momenten doorbroken wordt. Tussen de absurditeiten door wordt het soms toch ontroerend. Dat is voor een deel de kracht van Maria Goos, maar vooral te danken aan het acteerwerk van Wim Opbrouck en Viviane de Muynck (de grootmoeder).

De paar geslaagde momenten en de aantrekkelijke, kleurrijke vormgeving maken Vreemd Bloed tot een film die prettig wegkijkt, maar waarbij de kijker continu het gevoel houdt dat er veel meer in had gezeten.

Waardering: ***

Vreemd bloed (2010)
Regie:
Johan Timmers
Scenario: Maria Goos
Producent: Anton Smit en Frans van Gestel
Camera: Ton Peters
Montage:
Peter Alderliesten
Muziek:
Paul M. van Brugge
Met:
Wim Opbrouck, Viviane de Muynck, Jelle de Jong, Gijs Naber, Heike Wisse, e.v.a.
Taal:
Nederlands
Speelduur: 87 minuten / Kleur
Te zien vanaf: 2 september 2010

3 gedachten over “Vreemd Bloed

  1. Benieuwd wat dit gaat doen in de bioscopen, ben bang dat het nog geen deuk in een pakje boter weet te slaan … helaas.

Reacties zijn gesloten.