web analytics

5 Vragen aan … Frans Weisz

Reacties zijn gesloten

In de rubriek ‘5 vragen aan …’ vandaag het woord aan Frans Weisz, wiens meeslepende dramaserie Bij Nader Inzien (1991) vandaag in zijn geheel wordt vertoond in Utrecht.

5 vragen aan … Frans Weisz

Paspoort
Naam: Frans Weisz
Geboren: 23 juli 1938 te Amsterdam
Films: Bekend van o.a. Het Gangstermeisje (1966), Rooie Sien (1975), Charlotte (1981), Hoogste Tijd (1995), Happy End (2009)
Prijzen: o.a. Gouden Kalf beste regie voor Bij Nader Inzien en Leedvermaak. Zilveren Beer in Berlijn voor de korte film Een zondag op het Eiland van de Grande Jatte. Genomineerd voor Gouden Beer in Berlijn voor Op Afbetaling en Het Gangstermeisje.

1.  Film is  …
Het op een na mooiste beroep ter wereld!

2.  Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
Geloof, geld en liefde.

3.  Mijn favoriete Nederlandse film is …
De volgende …

4.  Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
Door met de montage van mijn volgende.

5.  Als filmmaker zou ik graag …
Tot mijn laatste snik films maken.

Frans Weisz over Bij Nader Inzien
‘Er wordt wel eens beweerd, dat een ‘gearrangeerd’ huwelijk tot een gelukkiger verbintenis leidt dan het huwelijk van twee geliefden die het hele traject van balts tot bruiloft hebben doorlopen. Bij Nader Inzien was een ‘gearrangeerd huwelijk’. (…) Toen René Seegers mij het dikke pak met zes scenario’s overhandigde, was er geen sprake van liefde op het eerste gezicht. Een serie voor televisie! Het was een fenomeen waar ik met dezelfde argwaan naar keek als naar het ‘studentenleven’ (waar de serie over gaat, red.). (…) Dat Bij Nader Inzien uiteindelijk resulteerde in een mij zeer gelukkig makende productie heeft vooral te maken met wat me in films steeds meer is gaan boeien: het spelen met de tijd, het ouder zien worden van de karakters. Daarbij kwam nog de opwindende mogelijkheid om te werken met twee generaties acteurs die ik beide bewonderde.’ (Frans Weisz in het boekje dat bij de DVD geleverd wordt)

Lees hier onze bespreking van Bij Nader Inzien.