web analytics

Interview Martin Koolhoven

Reacties zijn gesloten

Dé bioscoophit van afgelopen winter was ongetwijfeld Oorlogswinter van Martin Koolhoven. Hoewel de film nog steeds te zien is op het witte doek, verschijnt komende week de luxe 3-disc dvd-uitgave van de film. NeerlandsFilmdoek blikte samen met de regisseur terug op de periode na de bioscooprelease.

 

 

 

Succes
Sinds de bioscooprelease op 27 november 2008 oogstte Oorlogswinter het ene succes na het andere. Niet alleen de pers oordeelde vrijwel unaniem lovend, ook het publiek kwam graag kijken. Tevens werd de film begin maart grote winnaar van de Rembrandt Film Awards. Voor regisseur Martin Koolhoven kwam deze lofzang deels als een aangename verrassing. “Ik had niet verwacht dat het zo’n groot succes zou worden. Om eerlijk te zijn had ik wel voorspeld dat we goede kritieken zouden krijgen. Ook dat er een paar kanttekeningen zouden worden gemaakt bij de muziek. Die is nogal on-Hollands en ik wist dat niet iedereen dat zou trekken. Maar goed, de kritieken waren bijna unaniem goed tot zeer goed én er was een groot publiek. Dat is een droom van iedere filmmaker en iets waar je steeds op hoopt.”

 

Favoriet
Inmiddels heeft bijna heel filmlievend Nederland kennis gemaakt met de film – ruim 830.000 mensen kochten een kaartje en de huur-dvd staat boven in de toplijst – en blijkt vooral de executiescène bij velen tot de verbeelding te spreken. Ook de regisseur zelf rekent die scène tot één van de beste uit de film. “Maar er zijn nog veel scènes waar ik erg blij mee ben. Ook de scheerscène, de scène waarin de vader van Michiel wordt opgepakt en vertrekt, de scène met oom Ben in het bad, oom Ben die in slow-motion op de camera afloopt, het Joodse meisje in de achtertuin … etcetera.”

 

Persoonlijk
Veel van deze scènes kennen een interessante stilistische benadering. Naast ingrepen in de montagekamer (jump-cuts, e.d.), kent de film een opvallende cameravoering en een meeslepende en bij vlagen bombastische muziekscore. De voorliefde van Koolhoven voor het western-genre en de Italiaanse Giallo film komen in Oorlogswinter duidelijk naar voren. “Stilistisch is dit mijn meest persoonlijke film tot nu toe, maar ook inhoudelijk gaat het me zeer aan mijn hart. Maar hoewel mijn eerste film na de academie nog niet zo goed gemaakt was als later werk, was die ook heel persoonlijk. Oorlogswinter vind ik echter mijn beste film en de film die ik morgen weer zou willen maken. Een film zoals ik al heel lang had willen maken, maar nog niet kon en durfde.”

 

Door deze stilistische kezues speelt Oorlogswinter allesbehalve safe. De regisseur heeft geen concessies gedaan richting het grote publiek, maar het toch weten te bereiken. “Voor mij persoonlijk betekende het een overwinning op een aantal mensen dat wilde dat ik zogenaamd ‘duidelijker voor een doelgroep koos’ en – op papier – commerciëlere keuzes maakte.”

 

Toekomst
Hoe de toekomst eruit gaat zien, ziet Koolhoven tegen die tijd wel. De Gouden Kalveren lonken en de film maakt grote kans geselecteerd te worden Nederland te vertegenwoordigen op de Oscars van komend jaar. De regisseur wuift het momenteel nog allemaal luchtig weg: “Dat zien we dan allemaal wel.”

 

Voor hoofdrolspeler Martijn Lakemeier begint binnenkort een nieuw avontuur. Begin deze maand werd bekend dat hij de hoofdrol bemachtigd heeft in de nieuwe Carry Slee-verfilming Lover of Loser. Yorick van Wageningen, die in Oorlogswinter de rol van oom Ben speelt, zei Lakemeier goed na te denken of hij deze rol wel moest spelen; met Oorlogswinter was hij op een hoog niveau ingestapt en de jonge acteur moest goed nadenken of hij nu een paar stappen terug wilde doen. Koolhoven deelt die mening niet: “Het is goed om meters te maken. En het lijkt hem hartstikke leuk, dan is er toch geen enkele reden om het niet te doen?”

 

Ook Koolhoven is momenteel druk bezig met een nieuw project, maar tot er een nieuwe film van de regisseur in de zalen verschijnt kunnen we ons vermaken met de goedgevulde 3-disc dvd-uitgave van Oorlogswinter. Of de regisseur blij is met de dvd? “Enorm. Volgens mij de leukste Nederlandse ooit! Een heleboel extra’s!”

 

DVD Oorlogswinter

De 3-disc dvd-uitgave van Oorlogswinter is vanaf 28 april verkrijgbaar. De dvd is voorzien van een grote hoeveelheid bonusmateriaal. Naast audiocommentaar van regisseur Martin Koolhoven en editor Job ter Burg, vinden we onder andere nog een making-of, deleted scenes, interviews, premièreverslagen en achter de schermen-beelden terug. Tevens is er een extra documentaire aan de uitgave toegevoegd: De Hongerwinter. De derde disc betreft de soundtrack-cd van de filmmuziek door de beroemde Italiaanse componist Pino Donnagio (Body Double, Dressed to Kill). De distributie wordt verzorgd door Video Film Express. Lees hier onze bespreking van de dvd!