web analytics

5 vragen aan … Boris Paval Conen

Reacties zijn gesloten

Traditiegetrouw legt Neerlands Filmdoek gedurende het Nederlands Film Festival filmmakers vijf standaardvragen voor. Wat is film voor hen? Wat heeft de Nederlandse film nodig? Vandaag: Boris Paval Conen.

5 vragen aan … Boris Paval Conen

borispavalconen

Paspoort
Naam:
Boris Paval Conen.
Geboren: 4 augustus 1968, te Broekhuizen.
Films: gestudeerd aan de Filmacademie (regie, montage). Maakte o.a. Temmink, the ultimate fight, Kort! Dilemma, De 9 dagen van de gier, Car Men, First Mission, De geheimen van Barslet, en de telefilm Exit.
Prijzen: o.a Tuschinski Award, Gouden kalf, Prix ‘d Italië, BANFF Rockie award en Grand prix FIFA.

1. Film is …
Tja. Wat is film niet. Het is alles, in mijn leven wordt alles bepaald door het maken en ontwikkelen van films. Maar film is ook niet genoeg. Er is nog zoveel meer; familie, vrienden, liefde … Iets wat ik soms te makkelijk vergeet.

2. Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
De Nederlandse film heeft lef nodig. Wat het grote publiek wil zien is niet zaligmakend. Hoe meer we gaan voor wat iedereen wil, hoe meer alles verwordt tot eenheidsworst. Uiteindelijk wil het publiek verrast worden en dat kan niet door telkens hetzelfde gerecht te serveren.

3. Mijn favoriete Nederlandse film is …
Als ik moet bedenken wat de beste films zijn (ongeacht van welk land ze komen) dan val ik meestal stil. Films die ik vroeger in mijn top tien had staan, ervaar ik nu anders. Soms hebben ze de tand des tijds doorstaan, vaker niet. Mijn favorieten bestaan overwegend uit films die ik afgelopen maanden of weken heb gezien. Bij de toppers van de afgelopen tijd zaten geen Nederlandse films. Wat niet wil zeggen dat hier geen goede films worden gemaakt. Neem bijvoorbeeld De Marathon en Kauwboy. Bij beide films heb ik met een flinke brok in mijn keel gezeten.

4. Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
Collega’s ontmoeten. Dat is mijn voornemen. Het is de ultieme gelegenheid om weer te kunnen bijpraten. Maar jammer genoeg zijn er altijd weer verplichtingen die verhinderen ouderwets lekker in het festival te kunnen hangen.

5. Als filmmaker zou ik graag nog een keer …
Ik zou graag nog een keer een echte SF-film willen maken. Alhoewel ik erg van dat genre houdt, is er geen ander genre waarin zoveel bullshit wordt gefabriceerd. Toch blijft het prikkelen …

Wat is er dit jaar op het festival te zien en waar ben je mee bezig?
‘Twee producties van mij draaien dit jaar mee in de Kalverencompetitie; de Telefilm Exit en de dansfilm Between Entrance and Exit. Behalve dat ik dit jaar weer in de ontwikkelronde van de Telefilms zit, schrijf ik een script voor een ‘Duivels Dilemma’ (HUMAN).’