web analytics

5 vragen aan … Sander de Regt

Reacties zijn gesloten

Traditiegetrouw legt Neerlands Filmdoek gedurende het Nederlands Film Festival filmmakers vijf standaardvragen voor. Wat is film voor hen? Wat heeft de Nederlandse film nodig? Vandaag: Sander de Regt.

5 vragen aan … Sander de Regt

sanderderegt

Paspoort
Naam:
Sander de Regt.
Geboren: 27 juli 1975, te Gorinchem.
Films en opleiding: Kleuterschool, basisschool, Gymnasium, Filmacademie richting regie. Verzorgde visual effects voor films als Volle Maan en Zoop, legde zich vervolgens toe op het schrijven van scenario’s (o.a. Foeksia de MiniheksRaveleijn, 2012: het Jaar nul).

1. Film is …
‘Het leukste cadeau in het donker’. De slogan van de Nationale Bioscoopbon slaat wat mij betreft de spijker op zijn kop. Nog altijd vind ik het heerlijk om in die stoelen te zitten, wat om me heen te kijken in afwachting van dat moment dat het zaallicht dimt en iedereen onbewust even zijn adem inhoudt en denkt: ‘Kom maar op.’ Er gaat niets boven dat gevoel om samen met een volle zaal meegenomen te worden naar een andere wereld.

2. Dit is wat de Nederlandse film nodig heeft …
Meer aandacht voor het scenario. Meer geld is altijd welkom, maar meer aandacht is belangrijker. 

3. Mijn favoriete Nederlandse film is …
Momenteel De Marathon. Die film werkte voor mij op vrijwel alle punten. Ik heb erom gelachen en ik heb erom gehuild. Karakter heeft op mij ook heel erg veel indruk gemaakt, toen ik nog op de Filmacademie zat. Ik zat in die zaal en dacht: ‘Als dit een debuutfilm is, dan kan ik wel inpakken.’

4. Tijdens het Nederlands Film Festival ga ik …
In ieder geval naar de Dag van het Scenario. Die ene dag van het jaar dat alle scenaristen afdalen vanaf hun zolderkamers, hun kantoortjes verlaten en knipperend het zonlicht tegemoet treden. Die ene dag waarop je met mensen kunt praten die meteen snappen waar je mee bezig bent.

5. Als scenarist zou ik graag nog een keer …
Een film schrijven waarvan ik na afloop denk: ‘Ja, zo is ie helemaal goed.’ Aan de andere kant, zolang dat nog niet gebeurd is, heb ik nog iets om naar toe te werken.

Momenteel bezig met …
‘Op het ogenblik zijn De Leeuwenkuil, een 10-delige TV-serie die ik samen met Aliefka Bijlsma schreef en de speelfilm De Club van Sinterklaas & De Pietenschool in post-productie. Deze zijn vanaf oktober te zien op TV en in de bioscoop. Verder werk ik aan een speelfilmtreatment en ga ik aan de dialogen beginnen van een andere TV-serie. Maar deze twee producties zijn in nog zo’n vroeg stadium, dat ik daar verder nog even geen uitspraken over doe.’